Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gigi maakt indruk tijdens Hivos Roze Filmdag

“Toen ik op de universiteit mijn essay inleverde, zeiden ze: ‘Begin maar opnieuw, want homorechten zijn geen mensenrechten.’ Op dat moment wist ik dat ik in actie moest komen.” Aan het woord is de Keniaanse Gigi Louisa. Een bevlogen vrouw die strijdt voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, bi- en transseksuelen (LHBT). Gigi vertelde haar verhaal aan een zaal vol Hivos-donateurs tijdens de Hivos Roze Filmdag op 11 maart.

Gigi en haar moeder zijn te zien in de documentaire Out & About. Hierin worden drie families gevolgd, in Indonesië, Rusland en Kenia. Wat gebeurt er nadat je zoon of dochter uit de kast is gekomen? Hoe ga je daar als ouder mee om, in een land waar homoseksualiteit soms nog strafbaar is en openlijke agressie oproept?

Buigen voor dreiging

Na de film vertelden filmmaker Koen Suidgeest, Hivos programmamanager Karen Hammink en Gigi over hun ervaringen en beantwoordden ze vragen uit het publiek. Na afloop zei Gigi: “In Kenia moet ik altijd voorzichtig zijn. Doordat ik op vrouwen val en door het werk dat ik doe. Ik kan zomaar aangevallen worden, op straat of in mijn eigen huis. Buig je dan voor die dreiging, geef je toe aan je angst? Ik niet. Ik vind dat dit moet veranderen.” Wil je meer weten over Gigi? Lees hier het volledige interview met haar. Informatie over de Roze Filmdagen vind je hier.