Hivos - People Unlimited website

Header image
Seivan M. Salim
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos helpt yezidi-vrouwen in Irak

Op 3 augustus is het exact vijf jaar geleden dat de yezidi-bevolking in Irak werd aangevallen door soldaten van Islamitische Staat (IS). Vele mannen werden vermoord en bijna 7000 vrouwen en kinderen meegenomen, verhandeld en ernstig misbruikt. Hoewel het geweld van IS in Irak nu is gestopt, zitten vele yezidi-vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd nog vast in opvangkampen in het noorden van het land. De gebeurtenissen hebben diepe sporen nagelaten en de situatie in de kampen lijkt uitzichtloos. Hivos steunt sinds 2015 de hulp aan deze vrouwen.

Samen met partnerorganisatie EMMA

In Irak werkt Hivos samen met de lokale organisatie EMMA. Zij staan de yezidi-vrouwen op allerlei manier bij. Er zijn vredesconferenties georganiseerd en campagnes gehouden om de problemen van teruggekeerde yezidi’s onder de aandacht te brengen. Er is een activiteitencentrum opgericht, er wordt hulp bij traumaverwerking geboden en trainingen en workshops gegeven. Het doel is de vrouwen te helpen hun blik voorzichtig weer op de toekomst te richten, hun zelfvertrouwen terug te vinden en een nieuw leven buiten het kamp op te bouwen.

Workshop ‘dream planning’

Dit jaar is EMMA gestart met het geven van workshops ‘dream planning’. Deze zijn ontworpen om vrouwen in de kampen op een praktische manier te helpen bij het realiseren van hun dromen voor de toekomst. Sommige willen zich ontwikkelen als fotograaf, een studie rechten beginnen of een winkel starten. Om de workshops te kunnen geven en dromen helpen uit te komen is Hivos een crowdfunding campagne gestart.

Projectmanager Nafila bezoekt Irak

Hivos projectmanager Nafila Maani reist voor haar werk af en toe naar Iraaks Koerdistan, in het noorden van Irak. In de opvangkampen in die regio startte EMMA in 2014 al met hulpverlening aan yezedi-vrouwen. Nafila vertelt erover:  “De eerste slachtoffers vluchtten naar kampen in Erbil en Duhok. Later kwamen nog meer vrouwen, uit Mosul en Raqqa, die vaak jarenlang als gevangenen van IS hebben moeten leven. De nood was zeker in het begin heel hoog. EMMA heeft daar snel op gereageerd en biedt steeds het soort hulp dat op dat moment het hardst nodig is.

Ik heb met eigen ogen gezien dat de steun van onze Nederlandse donateurs alle verschil maakt.

Het gaat in zo’n situatie niet alleen om de eerste levensbehoeften. Het gaat ook om psychische hulp, het in gang zetten van een grote mentaliteitsverandering onder yezidi’s zelf en om trainingen die de vrouwen voorbereiden op een nieuwe toekomst. EMMA is een flexibele en snel lerende organisatie, waar overigens nu veel yezidi-vrouwen werken die zelf door EMMA geholpen zijn. Het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe projecten kost veel tijd en mankracht en ik heb met eigen ogen gezien dat de steun van onze Nederlandse donateurs daarbij alle verschil maakt.”

Voor een veilige toekomst

Wat Nafila hoop geeft, is de vooruitgang die ze bij ieder bezoek ziet. “Het werk dat EMMA al heeft verzet en nog wil doen is ontzettend belangrijk. Het geeft yezidi-vrouwen de kans om te herstellen en zichzelf naar een hoger niveau te tillen, wat essentieel is voor een veilige toekomst.”

Hivos zet zich in voor yezidi-vrouwen in Irak. Lees hier hoe jij daarbij kunt helpen.