Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos herintroduceert de eenheidsworst

Als het aan de voedselindustrie ligt, kunnen we binnenkort slechts nog kiezen uit een handjevol verschillende producten in de supermarkt. Winstbejag zorgt ervoor dat steeds meer groenten-, fruit- en diersoorten verdwijnen. Om te laten zien wat de gevolgen zijn, herintroduceert Hivos de Eenheidsworst. Deze dystopische snack -voor iedereen die genoeg heeft van keuze- werd gepresenteerd en geserveerd op 16 oktober in Rotterdam. 

Als we zo doorgaan, blijven er straks nog twaalf verschillende gewassen over die we als mensen kunnen eten. De bekendste? Graan, maïs, soja, rijst en banaan. Deze gewassen worden overal ter wereld op enorme schaal en met grote hoeveelheden chemicaliën verbouwd. Daardoor komen andere gewassen steeds vaker in de verdrukking. Vaak zijn dat gewassen die belangrijk zijn voor mensen in arme landen. Want zoals met alle grote problemen in de wereld, worden zij het hardst getroffen. Met de fictieve Eenheidsworst, gemaakt van de favoriete gewassen van de voedselindustrie, wil Hivos de aandacht op dit probleem vestigen.

De Eenheidsworst

Iedereen kent de figuurlijke betekenis van eenheidsworst, maar wie weet nog dat de snack ooit echt heeft bestaan? De Eenheidsworst werd in Nederland geïntroduceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vlees werd toen zo schaars, dat niet iedereen het meer kon eten. De regering greep in: slagers moesten stoppen met de verkoop van verschillende stukjes vlees. In plaats daarvan werd hen opgedragen om al het vlees door de gehaktmolen te draaien en er worst van te maken. Zo kreeg iedereen hetzelfde. Maar lekker was het niet.

Eigenlijk ontstaat nu dezelfde situatie. Alleen niet de overheid, maar de voedselindustrie heeft besloten dat het goed zou zijn als we allemaal hetzelfde eten. En de overweging is geen sociale, maar een puur op winstbejag gebaseerde. Want voor de voedselindustrie gelden alleen lage kosten en hoge opbrengsten. Met uw gezondheid, laat staan die van mensen in arme landen, hebben ze weinig op.

Uitdelen op Wereldvoedseldag

Hivos’ Eenheidsworst mag dan fictief zijn, tijdens Wereldvoedseldag, op 16 oktober in Rotterdam, deelden we de snack écht uit. We parkeerden onze slagerskar voor de Stadsschouwburg, waar Hivos ook de talkshow ‘Props for Crops’ organiseerde, waarin dieper werd ingegaan op het belang van voedseldiversiteit.

We zetten ons in voor een gezond, divers en duurzaam voedselsysteem. Lees meer over ons programma ‘Sustainable Diets for All’ op onze internationale website.