Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Help Monica en andere activisten in de strijd voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI's.

Ik steun LHBTI-activisten
Monica Tabengwa (rechts) tijdens de kopano

Doe je mee?

Help Monica en andere activisten in de strijd voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI's.

Ik steun LHBTI-activisten
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Ik steun LHBTI-activisten

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos-medewerker geëerd om belangrijke rol LHBTI-activisme

We zijn trots! Onze collega Monica Tabengwa is vorige maand door de Other Foudation geëerd voor haar belangrijke werk als LHBTI-activist. Tijdens een evenement in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg kreeg Monica erkenning voor haar jarenlange bijdrage aan de versterking van LHBTI-bewegingen in Afrika.

Volgens de organisatie zijn haar werk en inzet een inspiratie voor jonge generaties activisten en LHBTI’s. In de meer dan twintig jaar dat ze actief is als mensenrechtenactivist, heeft Monica talloze jonge mensen begeleid. Ze hielp hen bij het ontwikkelen van strategieën om samen nog effectiever te kunnen vechten voor gelijkheid en inclusiviteit.

Ik beloofde mezelf dat ik deze ongelijkheid zou veranderen.

“Erkenning krijgen terwijl je nog leeft. Dat is een grote eer!”, vindt Monica. “Mijn grote droom begon toen ik nog heel klein was. Als jong meisje op het platteland van Botswana werd ik opgevoed door een alleenstaande moeder. Ze had acht kinderen. Ik zag dat ze twee keer zo hard moest werken als de mannen. Toen ik besefte hoe onrechtvaardig zij werd behandeld omdat ze een vrouw was, beloofde ik mezelf dat ik deze ongelijkheid zou veranderen. Niet alleen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar alle vormen van ongelijkheid en onrechtvaardigheid.”

Het realiseren van een droom

Door veel op te offeren en heel hard te werken, is het Monica gelukt beetje bij beetje haar droom te realiseren. De decriminalisering van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht speelde daarbij voor haar een steeds belangrijkere rol. Zowel in haar eigen Botswana als in heel Afrika. Volgens Monica is het officieel erkennen van relaties een essentiële stap naar de volledige acceptatie van LHBTI’s in de samenleving.

Monica Tabengwa, foto: Caecilia Rasch

Om de juridische erkenning van LHBTI’s in Botswana dichterbij te brengen, werkte Monica jarenlang samen met LEGABIBO (Lesbians, Gays and Bisexuals of Botswana). Ze werd mentor van de leden van de organisatie en tevens hun juridisch vertegenwoordiger. In die hoedanigheid blikt ze met trots terug op twee mijlpalen. Het lukte haar LEGABIBO in 2015 officieel te registreren als vereniging. En op 11 juni 2019 schrapte het Hooggerechtshof van Botswana het wetsartikel dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbood; een uitspraak die zonder het werk van LEGABIBO niet tot stand was gekomen.

Werken aan inclusieve Afrikaanse steden

De strijd van Monica is nog lang niet gestreden. We zijn dan ook heel erg blij dat zij zich nu namens Hivos inzet voor gelijkheid en inclusiviteit van de LHBTI-gemeenschap in vijf grote Afrikaanse steden. Als programmamanager bij Hivos werkt Monica samen met lokale organisaties, religieuze leiders en de media om de dialoog over LHBTI’s op gang te brengen. Dat doen we onder andere door het documenteren en delen van positieve verhalen. In een eerder interview legde Monica uit hoe we op deze manier proberen schadelijke stereotypen te ontmantelen en zo te strijden tegen intolerantie en discriminatie.

Verandering op gang brengen

Monica werd geëerd tijdens de kopano, een tweejaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Other Foundation. kopano biedt een platform aan LHBTI-activisten en bondgenoten uit heel Zuidelijk Afrika waar zij kunnen samenwerken om de impact van hun activisme te vergroten. Tijdens iedere kopano proberen de deelnemers antwoorden te vinden op de meest dringende en actuele problemen waar LHBTI’s en hun organisatie mee geconfronteerd worden.