Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Michelle Janssen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Homo’s die zo zeuren

Gastcolumn van Valentijn de Hingh

Hoewel ik weet dat het weinig zin heeft om er aandacht aan te schenken, ga ik het toch doen: de heren van Veronica Inside hadden namelijk in de week na Pride weer van alles te zeggen, en de video was populair genoeg om zelfs bij mij tussen mijn suggesties op YouTube te verschijnen.

In de video beklaagt René van der Gijp zich over de homo’s die zo zeuren, omdat ze niet hand in hand over straat kunnen. Hijzelf kan na bepaalde wedstrijden immers ook beter niet naar de McDonald’s, als daar dertig Feijenoord-supporters staan.

Sommige mensen hebben dat nou eenmaal, dat ze niet tot de norm behoren. Wat Van der Gijp niet lijkt te begrijpen, is dat jezelf zijn iets is wat je samen doet. Om mijzelf te kunnen zijn heb ik de ander nodig, want samen creëren we de vrijheid en de openheid die wij allebei nodig hebben om te zijn wie we zijn. De ander in zijn waarde laten is de smeerolie van die vrijheid; als je de ander niet met respect behandelt, zal de vrijheid die wij hebben om onszelf te zijn verroesten en vergaan.

Ondertussen, in hetzelfde item, noemde Johan Derksen Conchita Wurst, die in een doorschijnend topje bij Jinek had gezeten, een ‘gek’, en ‘niet normaal’. Waarvan akte.

Valentijn de Hingh is model, schrijver, DJ en transgenderactiviste. Ze werd bekend door de VARA-documentaire ‘Valentijn’ uit 2007, waarvoor ze van haar negende tot haar zeventiende gevolgd is.