Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In première: m/f/x, een documentaire over drie transgender personen

Tijdens de Roze Filmdagen dit jaar gaat een bijzondere documentaire in première – mogelijk gemaakt met bijdragen van donateurs van Hivos. In 2016 leverde filmmaker Koen Suidgeest met Out & About ook al een een indrukwekkende film af over drie mensen die uit de kast komen in Indonesië, Rusland en Kenia. In de nieuwe documentaire m/f/x maken we kennis met een trans vrouw in Honduras, een trans man in Vietnam en een non-binair persoon in Nederland. Drie unieke mensen met ieder hun eigen strijd.

“Film is bij uitstek een manier om mensen in het hart te raken en het publieke debat aan te jagen”, zegt Karen Hammink, programmamanager Sexual Rights & Diversity bij Hivos. “En dat is hard nodig, want transgender personen hebben overal ter wereld te maken met onbegrip, discriminatie en geweld. Ook in Nederland zijn we er nog niet. De meeste mensen weten bijvoorbeeld nog helemaal niet wat een non-binair persoon is, maar doen wel allerlei aannames. Door deze film wereldwijd te vertonen, willen we een positieve beweging maken richting openheid, inclusiviteit, waardigheid en erkenning.”

Never change a winning team

Net als bij Out & About werkte Hivos voor deze documentaire samen met Nadja Houben, directeur van Human Rights in the Picture. De stichting koppelt kunstenaars aan mensenrechtenthema’s en dat levert bijzonder werk op. “Met het label ‘LGBTI’ lijkt het soms wel alsof het over een duidelijk afgebakende groep gaat”, vertelt Nadja. “Maar het gaat om zoveel verschillende mensen. Trans mensen hebben met andere issues te maken dan bijvoorbeeld homo’s of lesbiennes. Het gaat er niet om op wie je valt, maar wie je bent. Dat is wezenlijk anders.”

“In Honduras zijn transgender mensen niet veilig”, schetst Nadja. “Mensen worden daar in elkaar geslagen, vermoord zelfs. En toch hebben we een trans vrouw gevonden die vol in de spotlight staat. In Vietnam is vooral de gezondheidszorg een probleem. De trans man die je in de film volgt, vertelt wat er gebeurt als hormoontherapie illegaal is en je geen psychische begeleiding kunt krijgen. Maar je ziet ook hoe de community steeds sterker wordt, dat geeft hoop. En als m/f/x een luikje openzet in de hersens van iemand die nooit over transrechten heeft nagedacht, dan is dat waardevol.”

Hivos en de Roze Filmdagen

Ook dit jaar is Hivos weer trots partner van de Roze Filmdagen: hét LGBTQI+ filmfestival van Amsterdam. We reiken de tweede Free to be me Award uit, presenteren de unieke documentaire m/f/x die met onze steun is gerealiseerd en tijdens het festival in première gaat én organiseren een exclusieve festivaldag voor donateurs.