Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
A place of our Own

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Indiase film A Place of our Own wint Hivos Free to be Me Award

Tijdens LHBTIQ+ filmfestival Roze Filmdagen reikt Hivos de Free to be Me Award uit aan A Place of our Own. Met deze prijs onderscheiden we films die bijdragen aan acceptatie en zichtbaarheid in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit.

A Place of our Own vertelt het verhaal van Laila en Roshni, twee transvrouwen op zoek naar een huis nadat ze uit hun huurwoning zijn gezet. Al snel wordt duidelijk dat hun zoektocht onderdeel is van een voortdurende zoektocht naar een plek in de samenleving. De film laat de discriminatie en stigmatisering zien waar personen uit de LHBTIQ+ gemeenschap dagelijks tegen moeten vechten. Maar gaat ook over het belang van een gemeenschap en bondgenoten om samen sterk te kunnen staan.

Gemeenschap versterken

Met de award geven Roze Filmdagen en Hivos een extra podium en spreken ze waardering uit aan de makers van de film. A Place of our Own is een productie van Ektara Collective, een onafhankelijk collectief van filmmakers dat films maakt over gemarginaliseerde gemeenschappen.

“We zijn zeer vereerd met het ontvangen van de Hivos Free to be Me Award. Deze prijs is niet alleen erkenning voor ons werk en de verhalen die we vertellen, maar valideert ook het collectieve proces waarmee de film is gemaakt. A Place of Our Own is tot stand gekomen onder buitengewone omstandigheden, tijdens de pandemie, en het was de vastberadenheid en toewijding van de cast en crew die het uiteindelijk mogelijk maakten om de film te maken. De award is ook een ode aan de gratie en moed van de acteurs, die het – ondanks discriminatie en vijandigheid uit de samenleving – aandurfden om deze rollen te spelen. We hopen dat de film de stem van de trans-queergemeenschap zal helpen versterken en daarmee de samenleving een spiegel zal voorhouden.” – Maheen Mirza van Ektara Collective

Een aantal personen van het collectief (waaronder de twee hoofdpersonen) zullen aanwezig zijn om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen tijdens de speciale award-voorstelling op zaterdag 1 april om 19.00 uur in Het Ketelhuis in Amsterdam. Koop hier je kaartje voor de voorstelling. A Place of our Own is ook te zien tijdens de laatste festivaldag op zondag 2 april.

Free to be Me Award

Voor de zesde keer op rij reikt Hivos tijdens Roze Filmdagen de Hivos Free to be Me Award uit. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een film uit een land waar weinig ruimte is voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Eerdere winnaars zijn:

2022: Kapana, Philippe Talavera, Namibië
2021: Valentina, Cássio Pereira dos Santos, Brazil
2020: Todos Cambiamos, Arturo Montenegro, Panama
2019: Rafiki, Wanuri Kahiu, Kenia
2018: Evening Shadows, Sridhar Rangayan, India

Roze Filmdagen

Roze Filmdagen is een twaalfdaags filmfestival waar speelfilms, korte films, documentaires en online talkshows met een LHBTIQ+ gerelateerd thema worden vertoond. De 26e editie van het festival vindt plaats van woensdag 22 maart t/m zondag 2 april 2023 in Het Ketelhuis in Amsterdam.