Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Individuele veranderkracht op Age of Wonderland

Hivos programma-ontwikkelaar Marnix van Holland geeft op de laatste editie van Age of Wonderland de workshop Our Personal Sources of Energy. Marnix licht toe en vertelt over zijn drijfveren.

Het is een vraag die vaak gesteld wordt in de context van werk, baan, zelfstandig ondernemerschap: waar krijg jíj nou energie van? De eisen zijn hoog, je werk moet inspirerend, uitdagend en liefst ook dynamisch zijn. Leuke collega’s, ook mooi meegenomen. Maar bovenal geldt tegenwoordig dat men energie wil krijgen van hetgeen men doet om in het levensonderhoud te voorzien.

Lange tijd haalde Marnix zijn energie uit punkrock. Drie akkoorden, ongeleide energie, The Ramones, dat werk. Na een advanced master in ontwikkelingsstudies kwam hij bij Hivos terecht. Hij ontpopte zich tot Program Development Manager en zegt een passie te hebben voor – houdt u vast – ‘de humanistische agenda’.

Losgeslagen

Dat laatste moeten we breed zien, mensenrechten gecombineerd met groen en duurzaam. “Sociale rechtvaardigheid zonder ecologische rechtvaardigheid is niet mogelijk”, stelt hij resoluut. Het zijn volgens hem twee kanten van dezelfde munt. Als voorbeeld noemt hij All Eyes on the Amazon, een nieuw programma van Hivos en Greenpeace om de verwoesting van het Amazonewoud tegen te gaan. “Zolang de ontbossing doorgaat, en we geen limiet stellen aan het plunderen van de planeet, wordt de leefomgeving van volken aangetast en raken de rechten van inheemse volken steeds verder uit zicht.” Maar ook dichter bij huis zijn er dingen mis. Marnix: “Het feit dat je op de markt drie gebraden kippen kunt kopen voor vijf euro, betekent dat het systeem is losgeslagen. Dat we geen idee meer hebben van de werkelijke waarde van dingen.”

Voor het verwezenlijken van die humanistische agenda zijn veranderkrachten, de zogeheten frontrunners, cruciaal. En nee, dat hoeft niet meteen op het niveau Martin Luther King, Steve Jobs of Marie Curie. We hebben het zonder uitzondering over gedreven mensen, maar vaak met relatief alledaags, tamelijk gewoon werk. En in het normale, schuilt meestal het bijzondere. Zo wordt Marnix tijdens zijn workshop onder meer vergezeld door een bierbrouwer en een meesterbanketbakker, niet direct metiers die je met verandering, laat staan revolutionaire verandering in verband brengt maar eerder met traditie. Het zijn mensen die uit hun arbeid veel energie halen en op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een betere wereld. Kan het mooier?

Dokter wordt boer

Marnix haalt iemand als Tamara Kaunda aan, uit Zambia. Deze jonge vrouw gaf haar carrière als arts op om…boer te worden. “In Zambia is het eetpatroon erg eenzijdig, het is maismeel wat de klok slaat. Geloof het of niet maar Tamara haar missie is om daar meer verscheidenheid in aan te brengen. Ze verbouwt groenten, kweekt groenteplantjes op haar boerderij aan de rand van hoofdstad Lusaka en geeft trainingen aan jongeren die zouden willen boeren.” Op haar beurt krijgt Tamara ondernemerschapstrainingen van Hivos.

Dat de sleutel voor maatschappelijke vooruitgang in onszelf ligt, is een cruciaal begrip bij Age of Wonderland: als wij veranderen, verandert de wereld met ons mee. “Zolang we kiloknallers kopen, of die goedkope kippen op de markt, zullen er uitwassen zijn in de voedselindustrie, dierenleed, ziektes en excessen zoals met de schadelijke stof fipronil. Verandering, het is aan ons.”

Oftewel, kom op zondag 21 oktober naar de workshop en ontdek de veranderkracht in jezelf!

Age of Wonderland

Age of Wonderland een meerjarig programma waarin organisaties, ontwerpers, kunstenaars, ingenieurs, wetenschappers en het algemene publiek samenwerken voor sociale verandering. Dit bijzondere programma brengt denkers en doeners van over de hele wereld samen om innovatieve antwoorden te bedenken op hardnekkige problemen zoals ongelijkheid en milieudegradatie, wat in feite samenvalt met de missie van Hivos. Uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië komt een nieuwe generatie creatieven voor wie schaarste en inventiviteit hand in hand gaan. In Age of Wonderland buigen deze fellows zich over wereldwijde economische en maatschappelijke uitdagingen, met verrassende ideeën tot gevolg die een impuls zijn voor positieve sociale verandering.