Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Kirsten van den Hul is een van de kamerleden die vragen stelt aan minister Kaag. © Hivos / Tessa Veldhorst
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Kamerleden stellen vragen over gevolgen coronacrisis voor LHBTI-gemeenschap

Tijdens IDAHOT maakte Hivos duidelijk dat de uitbraak van het coronavirus de LHBTI-gemeenschap hard raakt. Onze collega’s uit Kenia, Filippijnen en Costa Rica vertelden hoe in hun regio discriminatie en uitsluiting toenemen. Mede naar aanleiding van dit bericht vroegen Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul en Tom van den Nieuwenhuijzen aan minister Sigrid Kaag wat zij hier aan gaat doen.

In meer dan 25 landen werkt Hivos samen met LHBTI-organisaties en activisten. Van hen horen we nu verontrustende verhalen over toegenomen discriminatie en uitsluiting door de coronacrisis. Zo worden in Oost-Afrika LHBTI’s opgepakt omdat zij ervan beschuldigd worden het coronavirus te verspreiden. We zien we hoe transgender personen in Latijns-Amerika nog meer buitengesloten worden als gevolg van de maatregelen. En in de Filipijnen neemt huiselijk en seksueel geweld tegen LHBTI’s toe.

Kamervragen aan minister Kaag

Ons bericht erover tijdens IDAHOT was voor Tweede Kamerleden Van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) en Van den Hul (PvdA) mede aanleiding om minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vragen te stellen over de verslechterende positie van LHBTI mensen als gevolg van de Covid-19-pandemie. Zij willen weten of de minister bekend is met dit probleem en wat zij gaat ondernemen om deze mensen te helpen.