Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Roeltje van de Sande Bakhuyzen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Mandy Woelkens: Free to be me

Ik voelde mijn tranen over mijn wangen rollen die avond. Ik kneep mijn ogen dicht in de hoop mijn tranen tegen te houden. Dat lukte niet. Ik rechtte mijn rug, schudde mijn hoofd, opende mijn ogen en knipperde een paar keer overdreven, haalde een paar keer diep adem en probeerde het van mij af te schudden. Maar dat lukte me niet.

Ik hoopte dat je zou zeggen dat het ok was en dat het niet uitmaakt op wie ik verliefd zou worden. Zolang ik maar gelukkig ben. Ik had het warm van de vlinders in mijn buik, maar je reactie was zo ontzettend kil, ik kreeg er kippenvel van.

Tijd. Ik besloot je tijd te geven. Al was ik teleurgesteld en voelde ik mij verlaten. Ik probeerde het van mij af te schudden. Maar het lukte me niet. En daarom besloot ik je nog meer tijd te geven, ze zeggen tenslotte dat tijd alle wonden heelt. En dat klopt voor mij ook wel. Een combinatie van tijd, lief zijn voor mijzelf en de liefde van mijn Roos zijn helend.

Niemand, en dus ook jou niet, sta ik toe ruimte van mij in te nemen. Ik mag er zijn pa, net als ieder ander. Ik ben ik, een trotse zwarte queer vrouw. In vlees en bloed ben ik uit jou ontstaan. Ik houd van mijn liefje en ik hou ondanks alles en hoe dan ook, ook van jou. Onvoorwaardelijk. Omdat liefde voor mij gewoon liefde is.

Mandy Woelkens is presentator, journalist en activist. Samen met haar partner Roos/Thorn Vineyard maakt en host ze de populaire podcast CoupleGoals. Voor Hivos schreef zij deze gastcolumn.