Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Mensenrechtenverdedigers onschuldig vast in Turkije. Kom in actie!

In de nacht van 6 juli kreeg Hivos een bericht dat ze nog nooit eerder had ontvangen: alle deelnemers van een door ons georganiseerde digitale-veiligheidstraining in Istanbul waren gearresteerd, en zonder het mogen raadplegen van een advocaat vastgezet. Het gaat om twee door Hivos ingehuurde trainers uit Zweden en Duitsland en acht mensenrechtenverdedigers onder wie de directeur van Amnesty International in Turkije.

Deze ‘Tien van Istanbul’, zoals ze inmiddels in de media worden genoemd, zitten nog steeds vast in een gevangenis in Istanbul, in cellen met vijf personen. Inmiddels is bekend geworden dat hen lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste is gelegd. Zij zullen zonder officiële aanklacht tot zeven dagen worden vastgehouden, een termijn die nog eens met zeven dagen kan worden verlengd.

Coup

Hivos is zeer bezorgd omdat de arrestaties vermoedelijk verband houden met hun werk, namelijk het geven van trainingen voor veilig internetgebruik, en met de deelnemers, die zich allen inzetten voor de mensenrechten in Turkije. Ook de verdenkingen die door de Turkse autoriteiten worden geuit jegens ‘De Tien’ stemmen niet bepaald vrolijk.

De regering van president Erdogan heeft verklaard dat de activisten en de twee trainers een ‘vervolg-coup’ aan het plannen waren, volgend op de verijdelde coup van vorig jaar. Dit is een absurde beschuldiging. Een officiële aanklacht hebben de Turkse autoriteiten (nog) niet ingediend.

De trainers, hebben net als de andere mensenrechtenverdedigers inmiddels gelukkig contact gehad met hun advocaten. Het Zweedse en het Duitse consulaat hebben daarentegen nog altijd geen formele toestemming gekregen de trainers te bezoeken.

Oproep

Vorige week riepen Hivos en Amnesty International de leiders van de G20 op om deze zaak aan de orde te stellen. Vervolgens hebben wij de Nederlandse regering aangespoord om een verklaring af te leggen waarin de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de tien gearresteerden wordt geëist. Een zelfde oproep deden wij aan de Europese Commissie.

Niet bekend is of de G20 over de zaak heeft gesproken. De Europese Commissie heeft zich bij monde van commissaris Timmermans slechts in algemene termen uitgelaten over de relatie tussen de EU en Turkije. De Nederlandse regering heeft zich nog niet openbaar uitgelaten over deze situatie. Hivos vindt dit onbestaanbaar.

Juist nu de ruimte voor kritische tegengeluiden zo afneemt is publieke steun in onze ogen noodzakelijk.

De huidige repressie en intimidatie door de Turkse regering, het onterecht arresteren en zonder proces vastzetten van burgers die een democratisch geluid laten horen, is onacceptabel. Dit is waarom Hivos samenwerkt met maatschappelijke organisaties om er zeker van te zijn dat zij hun werk kunnen doen en online hun activiteiten veilig kunnen uitvoeren.

Een stevig signaal voor de vrijlating van de Tien van Istanbul is nu nodig. Turken en Nederlanders moeten weten dat een schending van de mensenrechten en van de Europese democratische normen en waarden voor Nederland onacceptabel zijn!

Petitie

Om uw afschuw uit te spreken over de arbitraire detentie van de mensenrechtenverdedigers en de trainers van Hivos, en hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te eisen vragen wij u om de petitie te tekenen die door Amnesty International is opgezet, en daarmee een geluid te laten horen richting de Turkse autoriteiten.

Namen

De gearresteerde trainers zijn: Peter Steudtner en Ali Gharavi. Naast de directeur van Amnesty Turkije, Idil Eser, gaat het om zeven andere mensenrechtenactivisten: İlknur Üstün (Women’s Coalition), Günal Kurşun (advocaat, Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem (advocaat Citizens Assembly), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Şeyhmuz Özbekli (advocaat Veli Acu, Human Rights Agenda Association).