Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Kapana
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Namibische film Kapana wint de Hivos Free to be me Award

Tijdens de Roze Filmdagen in maart reikt Hivos weer de Free to be me Award uit. Deze prijs kennen we ieder jaar toe een film die bijdraagt aan zichtbaarheid en acceptatie in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit. Deze keer is Kapana uit Namibië de winnende film. Regisseur Philippe Talavera zal de prijs persoonlijk in ontvangst nemen tijdens de feestelijke uitreiking op 12 maart in de Krakeling in Amsterdam.

Kapana is de eerste film uit Namibië die een queer liefdesverhaal vertelt. In een land waar relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar zijn, beginnen twee mannen een verhouding: George is een verzekeringsagent uit de middenklasse die redelijk open is over zijn homoseksualiteit. Simeon is een marktkoopman en zit diep in de kast. Beiden worden op hun eigen manier uitgedaagd om maatschappelijke verwachtingen en stigma’s te trotseren.

De film levert een belangrijke bijdrage aan het doorbreken van taboes en het aanjagen van het maatschappelijke debat. Niet alleen over homoseksualiteit, maar ook over hiv. Om daar een film te maken is bijzonder en gedurfd, want homoseksualiteit is strafbaar in Namibië. Daarom is Kapana dit jaar de terechte winnaar.

Regisseur Philippe Talavera: “Het winnen van de Hivos Free to be me Award betekent enorm veel voor iedereen die aan de film heeft meegewerkt. Het is een eer om in de voetsporen treden van prestigieuze films zoals ‘Rafiki’ en ‘Valentina’. Net als in veel andere Afrikaanse landen zijn homorelaties in Namibië nog steeds strafbaar. Als gevolg hiervan zijn veel mensen niet vrij om te zijn wie ze willen zijn en met wie ze willen zijn. We zijn trots op deze prijs en willen Hivos en Roze Filmdagen bedanken voor het steunen van ons werk en het helpen verspreiden van de boodschap van liefde: Gay black love matters. Laten we homoseksualiteit in Afrika decriminaliseren!”

Kapana
De Namibische film Kapana wint dit jaar de Hivos Free to be me Award

Hivos Free to be me Award

De prijs is een blijk van waardering voor de maker en geeft deze een extra podium. Want juist in landen waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is, moeten filmmakers hun stem kunnen laten horen. Waar ruimte is voor nieuwe geluiden en afwijkende meningen, is ruimte voor mensen in al hun verschillen. Zo werkt Hivos aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Dit is de vijfde keer dat we de award uitreiken. Eerdere winnaars waren: Valentina uit Brazilië (2021), Todos Cambiamos uit Panama (2020), Rafiki uit Kenia (2019) en Evening Shadows uit India (2018).

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 12 maart om 19.30 uur in de Krakeling in Amsterdam. De film is op hetzelfde moment ook online te bekijken via het platform van Roze Filmdagen. Het platform wordt mogelijk gemaakt door Hivos.