Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Oeganda moet veiligheid en bescherming aan mensenrechtenverdedigers bieden

Op 8 februari 2018 is er ingebroken in het kantoor van onze partner Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) in Oeganda. Daarbij zijn twee beveiligers aangevallen en ernstig gewond geraakt. Het incident lijkt in alle opzichten op dat van 2016, toen het HRAPF kantoor ook al werd overvallen.

HRAPF is een Oegandese NGO die de rechten van gemarginaliseerde groepen verdedigt door onder andere juridische ondersteuning, lobby, onderzoek en documentatie en het creëren van bewustzijn en aandacht voor mensenrechten. De organisatie werkt toe naar rechtvaardigheid in Oeganda, in het bijzonder voor seksuele minderheden, kinderen met hiv/aids, arme mensen en ouderen.

Meer opvolging, meer bescherming

Niet alleen deze, maar ook andere aanvallen gericht op mensenrechtenverdedigers in Oeganda gaan onverminderd door. De acht overvallers die op 8 februari het kantoor van HRAPF zijn binnengevallen zijn nog niet geïdentificeerd en het onderzoek heeft nog geen vervolgingen of arrestaties opgeleverd. Hivos is zeer bezorgd over deze aanhoudende aanvallen en de tekortschietende rol van de Oegandese regering hierin. Als dit soort incidenten niet op een juiste en onafhankelijke manier wordt vervolgd ontstaat er een gevaarlijke en moedeloze situatie voor alle organisaties en individuen die zich inzetten voor mensenrechten in Oeganda. Hivos pleit daarom niet alleen voor uitgebreid en onafhankelijk onderzoek om de daders en geweldplegers te identificeren en vervolgen, maar ook voor het zoeken naar effectieve en duurzame oplossingen om mensenrechtenverdedigers te kunnen beschermen.

Wij gaan door

HRAPF blijft zich inzetten voor gelijke behandeling en mensenrechten in Oeganda. Hivos wil graag steun uitspreken naar de HRAPF-medewerkers in deze moeilijke tijd en doet een dringend beroep op de Oegandese regering om de veiligheid van mensenrechtenverdedigers en organisaties te garanderen. Ook zullen we ons blijven inzetten voor de bescherming van mensenrechten, burgerrechten en politieke rechten in Oeganda. Maar we willen bovenal steun betuigen aan de twee bewakers die momenteel in het ziekenhuis liggen en hopen dat hun herstel spoedig zal verlopen.