Hivos - People Unlimited website

Header image

Op weg naar een leven vrij van kinderarbeid in Lubya, Oeganda

Over de hele wereld werken we hard om kinderen naar school te krijgen in plaats van aan het werk. Bijvoorbeeld in Oeganda. Met steun van donateurs van Hivos, de Hivos boekwinkel in Barneveld en deelnemers van de Postcode Loterij hebben we ons werk kunnen uitbreiden naar andere regio’s in het land. Zo zijn we een jaar geleden begonnen met het opzetten van kinderarbeidvrije zones in Lubya, een slum in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. De eerste kleine resultaten zijn nu zichtbaar.

In slums is het onveilig, er heerst veel criminaliteit. Scholen en opvang voor kinderen ontbreken en daarmee ook een toekomstperspectief. Door middel van huisbezoeken brengen we kinderarbeid in kaart. Wat is de situatie thuis, hoe zien de huishoudens er uit? Binnen lopen en praten met buurtbewoners heeft laten zien dat er veel werk aan de winkel is in Lubya.

Het eerste resultaat

Om een wijk veiliger te maken en kinderarbeid tegen te kunnen gaan is sociale cohesie nodig. In slums ontbreekt die en het opbouwen daarvan gaat moeizaam. Toch is een eerste succes geboekt: samen met buurtbewoner Murgerwa Robert hebben we ouders, kinderen en andere bewoners bij elkaar weten te brengen. Robert heeft uiteindelijk ingezien: als we dit niet met elkaar aanpakken, dan komen we er niet. Nu gaat hij, ondanks zijn lichamelijke handicap, regelmatig op bezoek bij gezinnen in de buurt om met ouders het gesprek aan te gaan en ze te stimuleren hun kinderen naar school te sturen in plaats van werk. En met succes: dankzij zijn inspanningen gaan al meer dan 50 kinderen in de buurt nu naar school.

Kasubi als succesvol voorbeeld

Dat resultaat mogelijk is, weten we uit ervaring. In buurwijk Kasubi hebben we in vijf jaar tijd al veel verbeterd. Ouders bekommeren zich om hun kinderen en beschermen ze en alle buurtbewoners zijn betrokken. Er is goede child protection support en een sociale structuur opgebouwd die werkt. En we blijven actief support bieden in dit gebied. Met dezelfde aanpak zijn we nu begonnen in Lubya, en we werken hard om hetzelfde te kunnen bereiken in Kasubi.

Bedankt donateurs, deelnemers van de Postcode Loterij en Hivos Boekwinkel Barneveld voor jullie financiële bijdrage voor dit mooie project!