Hivos - People Unlimited website

Header image

Steun Hivos

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI’s.

Doneer

Steun Hivos

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI’s.

Doneer
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Doneer

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens ‘crossdressing’: het kleden als een andere sekse. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is niet langer strafbaar in Guyana.

Dankzij de onvermoeibare inzet van organisaties die gesteund worden door Right Here Right Now – het consortium waar Hivos deel van uitmaakt – en andere lokale LHBTI-organisaties kwam de zaak in hoger beroep op grond van discriminatie en schending van het recht op vrijheid van expressie, gelijkheid en lichamelijke autonomie.

Right Here Right Now

Met het consortium vechten we tegen discriminatie van jonge LHBTI’s. We werken aan betere toegang tot seksuele educatie en seksuele gezondheidszorg en –rechten, met name voor jongeren.

Het programma vindt plaats in verschillende regio’s en landen over de hele wereld, waaronder de Caraïben. We brengen verschillende lokale organisaties en hun doelen samen om zo een sterk regionaal platform te creëren dat opkomt voor gelijke rechten. Door het geven van trainingen versterken we de organisaties in hun lobbyactiviteiten. En daarvan zijn de eerste resultaten nu zichtbaar: de Caribische belangenbehartiging heeft bijgedragen aan de recente overwinning in Guyana en aan een uitspraak eerder dit jaar in Trinidad en Tobago die stelt dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar moet zijn.

Het belang van educatie

Brandon Antoine is coördinator van Right Here Right Now in de Caraïben. Hij studeert rechten en zet zich met hart en ziel in voor gelijke rechten voor iedereen. “Dit is mijn roeping in het leven. Ik zal altijd blijven vechten voor seksuele en LHBTI-rechten voor de mensen in de Caraïben en daarbuiten.”

Maar verandering is niet makkelijk in het overwegend christelijke Caribische gebied. “We hebben te maken met weerstand van de conservatieve en gelovige gemeenschap”, vertelt Brandon. “Die heeft nog steeds veel invloed. Er zijn politici die achter ons staan, maar hun steun niet publiekelijk uit durven te spreken uit angst voor verlies aan stemmen. Ze hebben bemoediging van maatschappelijke organisaties nodig om de politieke en juridische situatie voor jongeren in de Caraïben – en in het bijzonder de LHBTI-gemeenschap – te verbeteren.”

Volgens Brandon zijn veel mensen niet goed geïnformeerd over het onderwerp en niet goed op de hoogte van het werk dat de organisaties doen. “Er zijn mensen die denken dat we pedofilie promoten! Dat is waarom educatie zo ontzettend belangrijk is. LHBTI’s zijn niet anders dan andere mensen.” Vanaf de start van het programma lobbyt Right Here Right Now om seksuele- en gendereducatie op de agenda van beleidsmakers te krijgen. “Met als resultaat dat nu ook ouders, invloedrijke politici en andere maatschappelijke organisaties hun steun betuigen en inzien hoe belangrijk goede seksuele educatie is”, vertelt Brandon trots.

Jongeren voorop in de strijd

Het zijn voornamelijk jonge mensen die de wilskracht en moed hebben om verandering na te jagen in de Caraïben. “Na de overwinning in Trinidad en Tobago realiseerden we ons: het zijn jongeren die voorop lopen in de strijd voor gelijke rechten”, zegt Brandon. “Ze zijn progressief, minder afhankelijk van de kerk en goed geïnformeerd over wat er gebeurt in de wereld. Ze realiseren zich dat verandering alleen plaatsvindt als we ons ertoe zetten. We moeten ze versterken in die strijd!”

De recente successen in de regio stemmen Brandon hoopvol. “Beetje bij beetje verandert er iets hier. Hopelijk dragen onze steun en trainingen bij aan meer successen in de toekomst. We zijn op de goede weg naar gelijke rechten.”