Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Oproep tot solidariteit met Iraanse vrouwen

Mahsa Jina Amini, Zeg haar naam! Wees niet stil!

De Iraanse zedenpolitie arresteerde Mahsa Jina Amini omdat haar hijab niet goed zou zitten. De politie mishandelde haar bruut en ze overleed aan haar verwondingen.

Haar dood wekt grote woede en diep verdriet in Iran en daarbuiten. Vrouwen in Iran strijden al tientallen jaren tegen onvrijheid, onderdrukking en discriminatie. Ze weigeren tweederangsburgers te zijn. Ze willen vrijheid. Ze willen verandering. Ze willen gerechtigheid voor Mahsa Jina Amini. Ze willen een einde aan de onderdrukking.

Daarom gaan ze de straat op. Daarom scanderen ze ‘Vrouw. Leven. Vrijheid.’ Daarom verbranden ze de verplichte hoofddoek. Daarom knippen ze hun lange haar af.

De protesten sinds de dood van Mahsa Jina Amini hebben zich door het hele land verspreid. Jong en oud, vrouwen en mannen, demonstreren in de straten van tientallen steden, op scholen en universiteiten Het Iraanse regime slaat de protesten bruut en gewelddadig neer. Tientallen mensen zijn gedood, vele honderden zijn verwond en duizenden mensen zijn gearresteerd.

Het regime heeft het internet platgelegd om te voorkomen dat de wereld de luide roep om vrijheid en gerechtigheid hoort. Maar wij horen hun roep om vrijheid luid en duidelijk. En ook wij blijven niet stil. We roepen onze regering op om de acties van het Iraanse regime hard te veroordelen. We willen dat zij de Iraanse ambassadeur ontbiedt om die boodschap te horen. We willen dat onze regering de Europese Unie en de Verenigde Naties dringend oproept om het geweld te veroordelen, om sancties tegen de machthebbers in Iran in te stellen en de vrouwen in Iran hun vrijheid terug te geven.

We roepen jou op om je bij ons aan te sluiten.

Wees niet stil!

Mahsa Jina Amini.

Zeg haar naam!

Kom ook naar de solidariteitsdemonstratie op zaterdag 8 oktober 2022 in Den Haag op het Malieveld vanaf 14.00 uur en teken de oproep aan de Nederlandse regering.

Deze brief werd namens Hivos ondertekend door onze directeur Anne Jellema.