Hivos- People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en inclusie van LHBTIQ+ personen.

Doneer

Pride

Met Pride vieren we wie we zijn en van wie we houden. We maken diversiteit zichtbaar en we vieren onze vrijheid. Die vrijheid is op veel plekken op de wereld niet vanzelfsprekend. LHBTIQ+ personen hebben nog steeds dagelijks te maken met discriminatie, geweld en uitsluiting.

De allereerste Pride werd gehouden in 1970 in New York. Het was een demonstratie naar aanleiding van de Stonewall-rellen, die een jaar eerder plaatsvonden in de wijk Greenwich Village. Toen daar op 28 juni 1969 homokroeg The Stonewall Inn werd ontruimd door de politie, besloten lesbiennes, homo’s en trans personen terug te vechten. De rellen worden gezien als het begin van de hedendaagse emancipatiebeweging van LHBTIQ+ personen.

In 1996 werd in Amsterdam voor het eerst een Pride in Nederland georganiseerd. Inmiddels worden er in steeds meer landen Pride-evenementen gehouden. De Pride staat voor de strijd van de LHBTIQ+ gemeenschap voor gelijkheid. Die is helaas nog niet voorbij. Maar het is ook een feest om te vieren wat er wél goed gaat.

Hivos bij de Pride

Ook Hivos doet mee met Pride. Zo lopen we ieder jaar mee met de Pride Walk om te demonstreren voor gelijke rechten. De hele zomer door vind je ons in verschillende steden met de herkenbare Free to be me plaktattoos.

In Oost-Timor zorgden we ervoor dat de tweede Pride ooit georganiseerd werd.

 

“Zichtbaarheid is cruciaal. Daarom is een publieke parade ook zo belangrijk. Dat betekent niet dat alles al geaccepteerd is – het is ook een vorm van protest.”