Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ruim 135.000 mensen geholpen met een biogasinstallatie

Dat mest vruchtbare grond en rijkere oogsten oplevert, weet de mens al lang. Maar in Cambodja ontdekken steeds meer mensen dat je van mest, dankzij een slim systeem, nog veel meer voordeel kunt hebben. Zoals vuur, licht, gezonder eten en leven, én meer werk.
Gezinnen in afgelegen gebieden kunnen met subsidie een biogasinstallatie laten aanleggen die werkt op koeien- en varkensmest. Harry Clemens is bij Hivos verantwoordelijk voor dit project en legt uit hoe het systeem werkt: “Elke dag schep je twee emmers mest en twee emmers water in een gemetselde installatie onder de grond. Dat gaat lekker gisten. Het schone biogas verzamelt zich bovenin en drukt de resterende blubber uit de installatie: bioslurry, vruchtbare biomest voor een moestuin of de rijstvelden. Dat zorgt voor grotere en meer gevarieerde oogsten.”

Vuur, licht en groente

“Het schone biogas tap je af via een leiding”, vervolgt Clemens. “Je kunt er een lamp op laten branden, bijvoorbeeld om ’s avonds te studeren. Maar het belangrijkste is dat je erop kunt koken. En dat is echt een sprong vooruit, want hout sprokkelen kost tijd en andere brandstoffen zijn duur. Bovendien betekent koken op gas minder ontbossing en minder CO2-uitstoot.”
“Een houtvuur geeft veel ongezonde rook, daarom kookten mensen vaak buiten. Nu laten ze me vol trots zien dat ze binnen een echt keukentje hebben gemaakt, met tegels en al, wat natuurlijk ook hygiënischer is. Of ik krijg een tour door de moestuin, waar van alles groeit. Zo verbetert een biogas-installatie ook nog eens de economische ontwikkeling. In Cambodja zijn er de afgelopen tien jaar 26.000 geplaatst, waar ruim 135.000 mensen letterlijk de vruchten van plukken.

Werkgelegenheid

Dankzij het biogasprogramma krijgt een gezin € 135,- subsidie op de aanleg van een installatie. De rest, gemiddeld € 310,-, betalen mensen zelf. Ze verdienen die investering in ongeveer twee jaar terug, doordat ze gratis gas hebben en hun eigen groenten kunnen verbouwen.
Het programma werd opgezet door het Cambodjaanse ministerie van Landbouw en de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Sinds 2007 is Hivos actief betrokken. “We leiden ook metselaars op die de mestvergisters kunnen bouwen en onderhouden. Zij werken in bedrijfjes, die we steunen met ondernemerschapstraining. Inmiddels staan er installaties in driekwart van de provincies en komen er ieder jaar zo’n 2.000 bij.”

Meedoen?

Wil je ook een gezin steunen bij de aanschaf van een biogasinstallatie? Klik dan hier!