Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Serv Wiemers: Doe open!

Kort geleden hoorde ik het verhaal over een minister uit een vorig kabinet die tijdens zijn ministerschap zijn agenda openbaar had gemaakt. In plaats van bijval te oogsten, werd hij in de Trêveszaal door zijn collega’s tot de orde geroepen vanwege dit niet-collegiale gedrag. Moest hij nou zo nodig het beste jongetje van de klas spelen?!

Tsja… Nu hebben we het in Nederland best goed geregeld met onze democratie, maar we zijn er dus nog lang niet. Zo lang dit soort reflexen onze politiek bepalen, is er nog werk aan de winkel voor clubs als Hivos en Open State Foundation.

Want een democratie werkt alleen maar als de macht controleerbaar is, en controle werkt alleen maar als de informatie waarover overheid en politiek beschikken open is. We moeten alles kunnen weten en kunnen opzoeken, ook met wie de premier een gesprek heeft over de dividendbelasting bijvoorbeeld. Want ministers en ambtenaren zitten er niet voor zichzelf, maar voor de maatschappij, die via belastingen al een keertje had betaald voor die informatie.

Bij Open State Foundation proberen we, samen met vrienden als Hivos, dat duidelijk te maken en daarnaast ook websites en andere digitale tools te bouwen om te laten zien dat openheid niet alleen moet, maar ook kan. Dus, politiek: Doe open!

Serv Wiemers is schrijver, verkiezingswaarnemer en directeur van de Open State Foundation. Voor Hivos schreef hij deze gastcolumn.