Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Stop geweld tegen transgenders!

Vandaag is het Internationale Transgender Gedenkdag en staan we stil bij alle slachtoffers van geweld en haat gericht tegen transgenders. Het afgelopen jaar zijn er 331 transgender mensen vermoord omdat zij niet geaccepteerd worden voor wie ze zijn. Hun namen worden vandaag wereldwijd op verschillende plekken opgelezen.

In veel delen van de wereld worden transgender mensen uitgesloten, gediscrimineerd, bedreigd en aangevallen. In Latijns-Amerika is dat helaas niet anders. Op 9 november werden we opgeschrikt door een brute aanval op Alejandra Vega Balenciaga, lid van onze partnerorganisatie AFETH Feminist Association in Honduras. Het is het zoveelste slachtoffer van geweld tegen transgenders. Gelukkig heeft Alejandra de aanslag op haar leven overleefd. Helaas is dat veel andere LHBT’s niet gegund.

41 slachtoffers

Alleen al in Honduras zijn sinds begin dit jaar 41 LHBT’s om het leven gebracht. Sommigen zijn vermoord omdat ze transgender en sekswerker waren, een noodgedwongen bestaan waar bijna niemand vrijwillig voor kiest. Anderen zijn omgebracht omdat ze zich inzetten voor gelijkheid en betere rechten. Maar allemaal werden ze gezien als derderangsburgers, die het leven niet waard zijn.

We veroordelen het tekortschieten van de staat om hen te beschermen als burgers, als mensenrechtenverdedigers, maar vooral als mensen. Er moet een einde komen aan het geweld tegen LHBT’s in Honduras en centraal-Amerika. Ons werk stopt niet zolang er geen adequate maatregelen genomen worden die bescherming bieden en gerechtigheid geven.