Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Help moedige mensen in de strijd voor klimaatactie.

Doneer nu
Churchill Oele | Hivos

Doe je mee?

Help moedige mensen in de strijd voor klimaatactie.

Doneer nu
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Doneer nu

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 50,-
 • 75,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Strijdbaar voor het klimaat

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd. Steeds meer mensen worden getroffen door bosbranden, overstromingen, extreme hitte en droogte. Vooral degenen die het minst bijdragen aan de opwarming van de aarde, gaan onder de gevolgen gebukt. Ook hun stem moet worden gehoord in het klimaatdebat.

Denk aan kleine boeren en arme stadsbewoners. Zij zijn afhankelijk van lokale landbouw voor hun voedsel, of wonen op onveilige plekken zoals een sloppenwijk naast een rivier. Bovendien hebben ze ook nog eens de minste mogelijkheden om zich aan te passen of te beschermen.

Hivos steunt moedige mensen die hun nek uitsteken om klimaatverandering tegen te gaan. We zorgen er samen voor dat hun problemen de aandacht krijgen die nodig is en roepen met hen op tot actie. Zoals het bouwen van waarschuwingssystemen voor extreem weer, het klimaatbestendig maken van landbouw en het aanplanten en beschermen van bossen. Dat is eerlijk én noodzakelijk. Want klimaatverandering is een wereldwijd probleem dat we samen moeten aanpakken.

Zij voeren actie

Julius is een jonge activist uit Kenia. “Ik zie mensen hun inkomsten kwijtraken en honger lijden, omdat door droogte steeds meer oogsten mislukken.” Al meer dan tien jaar vertegenwoordigt hij de stem van jonge Kenianen als het om het klimaat gaat. “Jongeren moeten gehoord worden in beslissingen over klimaat. We hebben vernieuwende ideeën en inzichten en durven kritisch te zijn op de heersende machthebbers. Bovendien hebben wij het meest te verliezen, het gaat om ónze toekomst.”

Telma Taurepang
Telma Taurepang leidt de Union of Indigenous Women of the Brazilian Amazon

Ook in Brazilië zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Telma staat aan het roer van de Union of Indigenous Women of the Brazilian Amazon: een lokale organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse vrouwen. “We vechten al jaren om ons grondgebied te behouden en het Amazonewoud te beschermen tegen mijnbouw en vervuiling. Nu komt daar de strijd tegen klimaatverandering bij. Hoe meer bos gekapt wordt en hoe meer de lucht vervuild wordt, hoe sneller de verandering om zich heen grijpt. De stem van de inheemse bevolking moet gehoord worden, ook buiten Brazilië. Onze gemeenschappen zorgen voor een belangrijk grondgebied en daarmee voor de hele wereld.”

Yuliana Weni Duan
Yuliana Weni Duan is een jonge activist uit Indonesië

In Indonesië reist Yuliana met de actiegroep Geng Motor Imut door het hele land om bewustzijn te creëren rondom duurzaamheid en het klimaat. Ze merkt ze de gevolgen van klimaatverandering om haar heen. “De temperatuur in de stad is in de afgelopen vijf jaar enorm snel gestegen. Ook zijn de periodes zonder regen langer. Met als gevolg dat steeds meer oogsten mislukken.” Ze pleit voor herbebossing met klimaatbestendige bomen en planten om gronderosie tegen te gaan. “Zo kunnen we de enorme temperatuurstijging verminderen en hebben boeren weer goede oogsten. Dit lukt alleen als meer mensen zich inzetten voor het klimaat en onze planeet.”

Doe mee!

Met een donatie steun je dappere activisten zoals Julius, Telma en Yuliana. Zij weten het beste wat er nodig is om zichzelf en kwetsbare groepen te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Wij helpen hen zich zo goed mogelijk te organiseren en campagne te voeren, geven trainingen en advies en zorgen voor een netwerk waarin ze elkaar versterken.