Hivos - People Unlimited website

Header image
Layla (midden) vraagt bij het ICC aandacht voor het lot van yezidi-vrouwen. Foto: Jasper Groen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Succesvolle campagne voor yezidi-vrouwen in Irak

Deze zomer vroegen we aandacht voor het lot van yezidi-vrouwen in Irak. Het was precies vijf jaar geleden dat IS-strijders de yezidi-bevolking in Noord-Irak aanvielen, mannen vermoordden en vrouwen en kinderen ontvoerden. Hoewel veel van de vrouwen inmiddels zijn ontsnapt of bevrijd, zitten zij nog altijd vast in kampen in de regio.

Stel je voor: je leeft al twee jaar in een tentenkamp en kunt niet terug naar huis. Je weet niet zeker of je man nog leeft. Je toekomst lijkt uitzichtloos. Dat is de realiteit voor Layla, nadat zij was ontsnapt uit handen van haar ontvoerders. Ze verzamelde al haar moed en schreef haar verhaal op. Zodat de wereld nooit kan vergeten wat haar en zoveel andere yezidi-vrouwen is aangedaan.

Sinds ik ben ontsnapt, vecht ik voor de rechten van yezidi’s.

In het boek Layla and the nights of pain vertelt Layla over de gruwelijke en onvoorstelbare periode dat ze gevangen werd gehouden door Islamitische Staat. In augustus was ze in Nederland om hierover te vertellen tijdens Hague Talks in Den Haag. Een ervaring die indruk maakte en haar moed en kracht geeft om door te gaan:

“Sinds ik ben ontsnapt, vecht ik voor de rechten en vrijheid van yezidi’s. Om daar buiten Irak over te mogen spreken was een droom die uitkwam. Ik besefte me dat we óók hier gehoord worden en dat we er niet alleen voor staan.”

Dankzij uitgebreide media-aandacht voor de situatie van de yezidi’s en voor Layla’s bezoek aan Nederland, een indrukwekkende fototentoonstelling en een succesvolle crowdfundingcampagne, hebben Layla en de duizenden andere vrouwen die vastzitten in Irak de aandacht gekregen die zij verdienen. Want de aanval door IS mag dan wel vijf jaar geleden zijn, de omstandigheden voor yezidi-vrouwen in Irak zijn nauwelijks verbeterd en hulp is meer dan ooit nodig.

Layla en Behar worden geinterviewd door de NOS over situatie voor yezidi’s in Irak. Foto: Jasper Groen

De toekomst weer in eigen handen

Met het ingezamelde geld gaan we samen met onze partner en lokale vrouwenrechtenorganisatie EMMA aan de slag om de yezidi-vrouwen in opvangkampen verder te helpen. Ze krijgen al hulp bij het omgaan met hun verdriet en trauma’s. Daar voegen we nu dream planning workshops aan toe. Daarmee helpen we de vrouwen op een praktische manier bij het realiseren van hun plannen en dromen voor de toekomst. Zo kunnen zij hun zelfvertrouwen terugvinden en uiteindelijk een nieuw leven buiten het kamp opbouwen.

We bedanken alle donateurs die hebben bijgedragen aan het succes van deze campagne.