Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Steun dappere vrouwen die werken aan een gelijkwaardige samenleving.

Ik steun vrouwenactivisten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Syrische vrouwen geven nooit op

Waar geleden wordt is moed nodig. Moed om de dagelijkse pijn te trotseren. Vastberadenheid ook, om al het mogelijke te doen zelfs als de omstandigheden haast onmogelijk zijn. Als dat ergens duidelijk wordt, is het wel in Syrië.

Vandaag op Internationale Vrouwendag verdienen Syrische vrouwen alle aandacht die we ze kunnen geven. Zij leven in een oorlog die zijn zesde jaar ingaat en onbeschrijflijk groot lijden veroorzaakt. Zij zijn het die dag in dag uit een strijd voeren voor voldoende water en voedsel, voor medicijnen, die redden wat er te redden valt. Zij houden hun hoofd erbij te midden van de waanzin, houden de boel draaiende met provisorisch bestuur.

Hivos werkt met deze vrouwen, binnen en buiten Syrië, helpt ze zich beter te organiseren. Of het nou is in vluchtelingenkampen in Turkije en Libanon, of op het hoogste politieke nieuwe niveau in Genève. Of het nou gaat om het verlenen van psychische zorg, hulp voor slachtoffers van seksueel geweld of het versterken van hun positie aan de onderhandelingstafel, Hivos staat zij aan zij met deze vrouwen.

Dag van morgen

Het hoofd biedend aan de dagelijkse problemen, kijken we vooral ook naar de dag van morgen, waarin vrede en recht ooit weer de dienst uitmaken, normalisatie op gang komt en vrouwen meer zeggenschap hebben dan voorheen.

Daarom zijn we op deze 8 maart verheugd over de persoonlijke videoboodschap van de speciale gezant van de VN, Staffan de Mistura. “Syrische vrouwen geven nooit op”, aldus De Mistura. De Syrië-gezant stelde in februari een aparte adviesraad in, geheel bestaand uit vrouwen, als onderdeel van de Syrische vredesbesprekingen; iets waarvoor Hivos zich de afgelopen jaren enorm heeft ingespannen. Bijzonder is de samenstelling van de adviesraad die dwars door alle maatschappelijke scheidslijnen heenloopt. Een goed voorbeeld aan de strijdende partijen.

Vredesbesprekingen waarin vrouwen een actieve rol vervullen leiden vaker tot succes. We kunnen er niet omheen: Syrische vrouwen zijn de hoop in bange dagen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons op Facebook.