Hivos - People Unlimited website

Header image

Todos Cambiamos wint Hivos Free to be me Award

Todos Cambiamos is een gedurfde en taboedoorbrekende film over genderidentiteit en acceptatie in de machocultuur van Panama. De film zou bij de Roze Filmdagen in Amsterdam voor de eerste keer in Nederland vertoond worden. Door afgelasting van het filmfestival gaat dit helaas niet door. De Hivos Free to be me Award is regisseur Arturo Montenegro nog steeds gegund.

In Todos Cambiamos (‘iedereen verandert’) komt vader Federico uit de kast als Lizzie, een trans vrouw. De film toont de uitdagingen waar Lizzie en haar gezin voor komen te staan en vertelt een positief verhaal over de weg naar acceptatie en jezelf kunnen zijn. In een conservatief en katholiek land als Panama is dat een bijzondere en gewaagde stap. Regisseur Arturo Montenegro wil met zijn film een verzwegen onderwerp bespreekbaar maken voor een groot publiek. Dat de film in 2019 namens Panama is ingezonden voor de Oscars, bewijst dat hij daarin is geslaagd.

Mensenrechten

De regisseur vertelt: “De film gaat over minderheden, en met name een die continu wordt aangevallen. Transgender personen hebben mensen- en burgerrechten, net als iedereen. Als maatschappij moeten we daar meer respectvol en inclusief in zijn.” Hij vervolgt: “Met deze film wil ik het verhaal laten zien van een liefdevolle familie, en ik wil mensen er bewust van maken dat dat ook in deze vorm kan.” Arturo Montenegro heeft in de afgelopen jaren meerdere succesvolle films gemaakt in Panama en snijdt met Todos Cambiamos voor het eerst een gewaagder onderwerp aan.

Winnaar Free to be Me Award

Todos Cambiamos is dit jaar de winnaar van de Free to be me Award. Met de prijs wordt een film onderscheiden die sterk bijdraagt aan de acceptatie van LHBT’s in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit. De prijs is een blijk van waardering voor de maker en geeft deze een extra podium. Juist in landen waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is, moeten filmmakers hun stem kunnen laten horen. Want waar ruimte is voor nieuwe geluiden en afwijkende meningen, is ruimte voor mensen in al hun verschillen.

De Hivos Free to be me Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt.
Eerdere winnaars zijn:

2018: Evening Shadows, Sridhar Rangayan, India

2019: Rafiki, Wanuri Kahiu, Kenia

Todos Cambiamos bij de Roze Filmdagen

Op vrijdag 20 maart zou Todos Cambiamos voor het eerst in Nederland vertoond worden tijdens de Roze Filmdagen, waarbij regisseur Arturo Montero aanwezig zou zijn om de Free to be me Award in ontvangst te nemen. Het LGBTQ filmfestival Roze Filmdagen, dat plaats zou vinden van 12 tot en met 22 maart 2020 in het Ketelhuis en Westergastheater in Amsterdam, is wegens de omstandigheden rondom COVID-19 gecanceld. De filmprijs wordt alsnog aan Todos Cambiamos toegekend.