Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Uniek: 100% vrouwelijke VN-adviesraad

In 2011 gingen vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika massaal de straat op. Na tientallen jaren van onderdrukking, corruptie en wanbeleid strijden zij nu voor gelijke rechten en echte inspraak. Ondanks geweld en andere grote veiligheidsrisico’s. In Syrië is temidden van de verwoestende oorlog een belangrijke stap gezet met de installatie van een VN-adviesraad die helemaal uit vrouwen bestaat.

“De vrouwen die nu opstaan, hebben allemaal een bijzonder verhaal”, vertelt Jetteke van der Schatte Olivier. “Een paar van die verhalen vind je terug op www.womenonthefrontline.eu, onder Portraits in Courage. Van Nawal al Yazeji bijvoorbeeld, die het boegbeeld is geworden van een historisch uniek fenomeen.”

Eén VN-gezant en twaalf vrouwen

In januari heeft De Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië, een 100% vrouwelijke adviesraad aangesteld. “Zij adviseren hem over alle onderwerpen die in de vredesbesprekingen aan de orde komen.” Nawal al Yazeji is voorzitter van deze bijzondere raad. Al decennialang zet zij zich in voor democratie en gelijkwaardigheid.

Persoonlijke tragedies

De twaalf raadsleden hebben heel verschillende achtergronden. “Zo zit er een dame in die voor de Syrische staats-TV werkte, een spreekbuis voor de dictatoriale overheid. En zij praat met vrouwen wier man in de gevangenis is doodgemarteld. Ongelooflijk bijzonder hoe zij zich over hun persoonlijke tragedies heen zetten om met elkaar in gesprek te gaan.”

“Samen zoeken ze naar oplossingen die kunnen bijdragen aan vrede en die voor alle partijen acceptabel zijn. Women on the Frontline traint deze vrouwen, zodat ze hun werk zo effectief mogelijk kunnen doen. Ik ben trots dat deze adviesraad er is gekomen”, besluit Jetteke. “En dat we vrouwen kunnen helpen om een serieuze rol te nemen op het internationale politieke speelveld.”

Met het programma Women on the Frontline in het Midden-Oosten ondersteunt Hivos in samenwerking met Oxfam Novib en PriceWaterhouseCoopers vrouwenorganisaties die vrouwelijk leiderschap stimuleren en deelname van vrouwen aan de politieke besluitvorming bevorderen, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau.