Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Video’s voor verandering

Hoe kun je discriminatie van LHBTI mensen tegengaan? In Zambia is het Umotto Centre of Culture met hulp van Hivos het multimediaproject Scenes of Change gestart. Daarmee zetten we uitsluiting en schending van mensenrechten op de politieke agenda.

Umotto is een creatieve beweging geleid door jongeren die zich richt op seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Jellar ‘Gigie’ Phiri werkt voor Umotto en vertelt over Scenes of Change: “Het project is erop gericht gelijkheid te promoten. We willen discriminatie in ons land zichtbaar maken.” Met die zichtbaarheid wil Umotto het politieke beleid beïnvloeden. 

“Vertellen dat mensen gediscrimineerd worden is niet genoeg. Beleidsmakers hebben bewijs nodig”, legt Jellar uit. “Wij geloven dat het documenteren van verhalen de bewijsvoering brengt die nodig is om het beleid te veranderen.”

Dit is Maudi

Een van de Scenes of Change gaat over Maudi, die zo dapper is om haar indrukwekkende verhaal te delen. “Ik ben Maudi, ik ben moedig, ik ben dapper en ik ben mooi. Ik ben er trots op een transgender vrouw te zijn.” In de video vertelt ze over de donkerste dag uit haar leven. Bekijk haar verhaal hier:

Free to be me

Hivos heeft bijgedragen aan het project en onder andere een reeks van video’s, documentaires en interviews mogelijk gemaakt. Ook heeft het team achter het project met onze steun media-training kunnen geven aan de medewerkers en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de producties. Daarnaast maakte onze bijdrage mogelijk dat het center een belangrijke workshop kon organiseren over mensenrechten voor LHBTI jongeren.

Zambia is een van de meer dan 25 landen waar Hivos zich inzet voor LHBTI-rechten. Met onze campagne Free to be me komen we op voor gelijke rechten en vrijheid van identiteit. We steunen moedige activisten en hun organisaties die vooropgaan in de strijd voor meer acceptatie en zichtbaarheid. Want hoe meer mensen opstaan tegen discriminatie, hoe sterker de positie van LHBTI’s wordt.

Over R.O.O.M.

De productie is tot stand gekomen met bijdragen uit het programma Resource of Open Minds (R.O.O.M.) van Hivos, waarmee we een nieuwe generatie makers en kritische denkers helpen om de weg vrij te maken voor nieuwe perspectieven en een open samenleving.