Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Teddy Munyimani door Cynthia R Matonhodze

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vijf vragen aan mensenrechtenactivist Teddy Munyimani

“We proberen mis­verstanden over onze community weg te nemen.” Teddy Munyimani is Community of Action Facilitator van Hivos’ Free to be Me-programma in Zimbabwe. “Hopelijk kunnen we Zimbabwanen leren vóór in plaats van tégen onze community te vechten.”

Dit artikel verscheen in Winq. 

Hoe en wanneer ben je actief geworden als activist?

“Het was eerder noodzaak dan een bewuste beslissing. Ik groeide op in een zeer homofoob land, binnen een familie die diepgeworteld is in het christendom. Ik wilde graag bij de kerk horen, maar daarvoor heb ik me jarenlang verzet tegen mijn diepe gevoelens voor mannen. Toen de kerk er lucht van kreeg, noemde de priester mijn seksuele oriëntatie demonisch en werd ik de deur gewezen.

Ook mijn familie zette me op straat toen ze erachter kwamen. Uiteindelijk vond ik hulp bij GALZ [organisatie in Zimbabwe die zich inzet voor lhbti-personen – red.]. Zij hielpen me aan een woonplek en bekostigden de rest van mijn studie. Daarna ben ik me gaan inzetten als activist, in de hoop dat de volgende generatie niet hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt.”

Jij bent sinds oktober 2021 Community of Action Facilitator van Hivos’ Free to be Me-programma. Wat houdt die functie in?

“Ik ben al sinds 2013 actief als activist, maar met hulp van Hivos heb ik onder meer mijn leidinggevende vaardigheden kunnen verbeteren. Zo helpen ze mij anderen te helpen. Binnen de community of action breng ik doorgewinterde en onervaren lhbtq-activisten van verschillende organisaties samen, zodat we van elkaar kunnen leren.”

Hoe gaan jullie te werk?

“Ons werk is veelledig. We helpen lhbtq-activisten betere voorstellen te schrijven, zodat ze makkelijker en sneller toegang krijgen tot fondsen. Aan die vaardigheden ontbreekt het hen vaak, omdat ze hun opleiding in veel gevallen noodgedwongen niet af hebben kunnen maken, en omdat ze geen geld hebben om dure adviseurs in de arm te nemen.

Ook proberen we – onder meer via de media – de publieke opinie positief te beïnvloeden door misverstanden over onze community weg te nemen, zodat Zimbabwanen vóór in plaats van tégen ons gaan vechten.

Verder richten we ons op de sociaaleconomische positie van lbhtq-personen. Veel Zimbabwanen leven onder de armoedegrens – we kampen momenteel met een inflatie van meer dan 500 procent, de lokale valuta is zo goed als waardeloos. Lhbtq-personen worden hierdoor extra hard getroffen, omdat veel van hen überhaupt geen werk hebben.

Fijn is dat Hivos bij dit alles veel aandacht besteedt aan de mentale gezondheid van de betrokken activisten, bijvoorbeeld door hen te vragen af en toe een stap terug te doen, te reflecteren op wat het werk met hen doet.”

“Homoseksuele handelingen zijn in Zimbabwe bij wet verboden”

Met welke uitdagingen kom je in aanraking?

“Homoseksuele handelingen zijn in Zimbabwe bij wet verboden, laat staan dat koppels van hetzelfde gender hier kunnen trouwen. Veel Zimbabwanen zien dit als vrijbrief om lhbtq-personen slecht te behandelen. Daarbij wordt momenteel een wetsvoorstel behandeld dat de vrijheden van organisaties als de onze probeert in te perken. Dit voorstel is bedoeld om ons de mond te snoeren. We werken samen met andere mensenrechtenorganisaties om hopelijk te voorkomen dat deze wet er komt.”

Wat hoop je te bereiken met je werk?

“Ik hoop over een paar jaar te zien dat de perceptie van de bevolking begint te veranderen. Dat de media stopt met het verspreiden van misleidende informatie en dat ze zich steeds meer gaan gedragen als bondgenoot, in plaats van als vijand van onze community.”

Winq is een queer lifestylemagazine. Hivos was dit jaar partner van de Winq Diversity Awards: met deze prijsuitreiking worden mensen en initiatieven geëerd die zich inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap.