Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Hivos - Joost Bastmeijer

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Waarom vrouwelijke ondernemers jouw steun nodig hebben

In Nederland worden sommige ondernemers hard getroffen door de coronacrisis. Gelukkig biedt de overheid een vangnet om de ergste klappen op te vangen. In veel landen in Afrika en Azië ontbreekt overheidssteun en sociale zekerheid en daardoor dreigen duizenden vrouwelijke ondernemers alles kwijt te raken. “Dat mogen we niet laten gebeuren,” zegt Tjarda Muller van Hivos in een interview met Human.

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is in Afrika en Azië nog steeds groot. Hier in Nederland zijn we al een eind op weg om deze kloof te verkleinen, maar in landen als Kenia, Nepal, Nigeria, Senegal en Tanzania hebben vrouwen bijvoorbeeld vaak geen toegang tot kapitaal of leningen. Om hierin voor verandering te zorgen is er sinds 1996 het ENERGIA-programma, dat nu deel uitmaakt van Hivos.

“Het viel ons op dat het gender-aspect niet werd meegenomen in de vooruitgang van energievoorzieningen”, legt Tjarda uit. “Het zijn vooral mannen die deze sector domineren. Daarom bieden we vrouwen die de drive vinden een eigen bedrijf te starten extra ondersteuning. Daarmee groeit het zelfvertrouwen bij de vrouwelijke ondernemers, omdat ze worden gestimuleerd zelf beslissingen te nemen in het leven. Dat zorgt voor aanzien binnen de gemeenschap en zo kunnen ze een rolmodel zijn voor andere vrouwen en meisjes.”

Aan het werk blijven

Een groot aantal vrouwen gebruikt zonne-energie om hun eigen bedrijf van energie te voorzien. Voor waterpompen om hun gewassen te bewateren en koelkasten om melk en vlees te kunnen bewaren. Zo ook Sunita uit Nepal, die met ondersteuning van Energia een eigen bedrijf is gestart. Met de lening die ze afsloot, kon ze haar kippenboerderij en groenteteelt uitbreiden met gebruik van hernieuwbare energie uit waterkracht. Totdat de coronapandemie uitbrak en ook Nepal in lockdown ging en Sunita enorme verliezen draaide. Inmiddels heeft ze bijna geen inkomen meer, wat het terugbetalen van de lening bemoeilijkt om maar te zwijgen van het financieren van de studie van haar zoon.

Sunita in Nepal

Naast Sunita zijn er nog vijfduizend vrouwelijke ondernemers die niet worden gezien of gehoord. “Daarom vragen we met het Hivos Solidariteitsfonds om steun,” zegt Muller. “Het eerste streefbedrag is 100.000 euro. Daarmee kunnen we de meest urgente zaken oppakken. Maar hoe meer geld er wordt opgehaald, hoe beter natuurlijk. Door te doneren kunnen we een financieel vangnet bieden, zodat de ondernemers aan het werk kunnen blijven en een deel van hun verlies wordt gecompenseerd.”

Gendergelijkheid

Door het heft in eigen hand te nemen, doorbreken deze vrouwen genderongelijkheid in hun land en zijn ze een rolmodel voor vrouwen en meisjes in hun omgeving. Omdat ze bovendien met natuurlijke energie ondernemen en duurzame energie producten verkopen, dragen ze bij aan een schonere wereld.

“De impact die zij hebben in hun directe omgeving is groot,” vertelt Muller. “We helpen ook met aanpassingen binnen de bedrijven, bijvoorbeeld met de aanschaf van smartphones, waarmee ze gemakkelijk op afstand in contact kunnen blijven met klanten en leveranciers.”

De lokale partners waarmee wordt samengewerkt, hebben grote netwerken en kennen de vrouwen binnen de gemeenschap goed. Voorafgaand aan deelname, vindt een selectie plaats om te achterhalen hoe gedreven een vrouw is die deel wil nemen aan het programma en hoe noodzakelijk de steun is om zelf een onderneming te starten.

Help jij deze ondernemers met heropbouwen?

“In Nederland kunnen we dit jaar kerst helaas niet vieren, zoals we gewend zijn” zegt Tjarda Muller. “Misschien kun je met het geld dat je normaal uit zou geven aan een cadeau, nu het Hivos Solidariteitsfonds steunen. Door te doneren, kunnen deze vrouwen geholpen worden bij het heropbouwen van hun ondernemingen.”

Een uitgebreide versie van dit artikel geschreven door Kim Hahn vind je op de website van Human.