Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Buky tijdens het debat. Foto: David Jagersma

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Doneer

Activisten spreken kandidaat-Kamerleden over het belang van seksuele gezondheid en rechten

Afgelopen donderdag organiseerde Hivos samen met 11 andere organisaties het SRGR Verkiezingsdebat. Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) zijn al jaren een belangrijk speerpunt voor de Nederlandse overheid. Toch is die steun niet vanzelfsprekend. Steeds vaker zien we Nederlandse politici die zich negatief uitspreken over het recht op abortus of de vrijheden van de LHBTIQ+ gemeenschap.

Wereldwijd zien we een groeiende druk op mensenrechten. Denk bijvoorbeeld aan de recent doorgevoerde wet in Oeganda, een van de strengste anti-LHBTIQ+ wetten ter wereld. Om tijdens het SRGR Verkiezingsdebat de ervaringen van activisten te kunnen horen, nodigden we sprekers uit Nigeria, Zimbabwe en Zambia uit om in gesprek te gaan met kandidaat-Kamerleden.

Zo vertelde de Nigeriaanse Olabukunola Williams (kortweg Buky) over de groeiende anti-rechten beweging. Buky ziet een belangrijke verantwoordelijkheid voor landen als Nederland om zich actief uit te spreken voor mensenrechten. Ze illustreerde hoe de campagnes tegen LHBTIQ+ rechten en abortus in Afrikaanse landen vaak gefinancierd worden met Amerikaans of Europees geld.

Foto: David Jagersma

De rol van Nederland

De aanwezige kandidaat-Kamerleden beaamden het belang van een progressieve positie van Nederland. Kamerlid Alexander Hammelburg (D66) deelt de zorgen van Buky. “Ik ben ervan overtuigd dat als wij nu niet keihard tegen de anti-rechtenbeweging vechten door meer geld te investeren, we deze strijd gaan verliezen.”

Marieke Koekkoek van Volt sloot zich hierbij aan. Toen zij zo’n twee jaar geleden in de Kamer kwam, verwachtte ze dat mensenrechten altijd voorop zouden staan in de keuzes van Nederland als vooruitstrevend land. Helaas bleek dit geen gegeven en pleit ze ervoor dat Nederland en Europa mensenrechten centraal blijven zetten in hun buitenlandbeleid.

Danielle Hirsch (GroenLinks-PvdA) sprak zich uit over het belang van een progressieve rol van Nederland in de wereld. Daarbij moeten we, volgens haar, ook stilstaan bij onze eigen machtspositie als land. Keuzes over waar het geld naartoe gaat zijn hierin van groot belang.

Verkiezingsdebat over seksuele rechten
Jongerenambassadeur SRGR Jim Monkel modereert het debat. Foto: David Jagersma

Samenwerking

Het debat geldt als een beginpunt voor verdere samenwerking tussen Kamerleden en SRGR-activisten. Om effectief en passend buitenlandbeleid te creëren, is een doorlopende dialoog met (jonge) mensen uit ontwikkelingslanden namelijk hard nodig.

Heb jij je keuze voor 22 november nog niet gemaakt? Ontdek met de Politieke Sekswijzer welke politieke partij het beste aansluit bij jouw mening over seks en seksualiteit.

Het SRGR-platform is een samenwerkingsverband tussen Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, COC Nederland, Hivos, Lilianefonds, Oxfam Novib, Plan International, RNW Media, Rutgers, SoaAids Nederland/Aidsfonds, Wemos en VSO.