Belém maakt zich op voor COP30: Mandí wil echte inspraak
Van 10 tot 21 november 2025 komt de wereld naar Belém, in het hart van de Braziliaanse Amazone, voor COP30: de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties. Een moment waarop wereldleiders, organisaties en bedrijven afspraken maken over de aanpak van de klimaatcrisis. Maar hoe wordt er naar de stem van de mensen in de stad zelf geluisterd?
Volgens jongerenorganisatie Mandí, opgericht in Belém, moet COP30 niet alleen een show worden voor de buitenwereld. “Het is goed dat de wereld eindelijk ziet hoe het is om in een stad als deze te leven,” zegt communicatiemanager Dalissa Cabral. “Maar het geld dat nu in infrastructuur wordt gestoken, had ook direct naar de mensen kunnen gaan die dit het hardst nodig hebben.”
De rivier leeft – en de stad ook
Mandí begon als een initiatief van studenten oceanografie, die zich zorgen maakten over de vervuilde rivieren in hun stad. In plaats van de Amazone in het regenwoud, richtten zij zich op de vervuiling van de stedelijke rivieren en het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen.

Sinds 2017 organiseert Mandí wandelingen langs de zwaar vervuilde rivier de Tucunduba, waar bewoners samen praten over wat er nodig is voor herstel. Gabriela Miranda, verantwoordelijk voor de logistiek bij Mandí, herinnert zich een moment dat haar raakte: “Een oudere man zei dat het de eerste keer was dat hij mensen de rivier hoorde beschrijven als iets dat leeft. Tot dan toe werd het alleen gezien als plek voor het dumpen van afval.”
Wat moet Belém nú doen vóór COP30?
5 dingen die volgens Mandí niet kunnen wachten:
1. Zorg dat de lokale bevolking kan meepraten en meebeslissen
2. Start een lesprogramma over samenleven met de natuur
3. Investeer in infrastructuur in de buitenwijken
4. Zorg voor duurzame watervoorziening in álle wijken
5. Bouw en verbeter klimaatbestendige woningen
COP30: een kans, geen eindpunt
Voor Mandí is COP30 geen einddoel, maar juist een kans om de stem van de stad te laten klinken in internationale discussies. Ze bereiden zich actief voor met formele aanmeldingen en eigen evenementen in Belém. Daarbij zorgen ze dat de mensen die het meeste last hebben van klimaatverandering – vaak jonge, stedelijke, niet-witte vrouwen – ook echt mee kunnen doen.
“Wij zorgen voor vervoer, eten en bijeenkomsten op plekken waar mensen wonen,” zegt mobilisatieadviseur Natasha Reis. “We willen dat vrouwen in sloppenwijken en afgelegen buurten zich gezien voelen en mee kunnen praten.”
Mandí ziet het als hun taak om te zorgen dat de erfenis van COP30 niet verdwijnt zodra het evenement voorbij is. “We kijken al verder,” zegt Dalissa. “De top duurt tien dagen, maar onze strijd voor klimaatrechtvaardigheid gaat elke dag door.”
Met steun van ons programma Voices for Just Climate Action bouwt Mandí aan een krachtig netwerk in de stedelijke Amazone. Zo zorgen zij dat ook de mensen die het meeste risico lopen in het klimaatdebat hun stem kunnen laten horen – lokaal én internationaal.
Hivos & Klimaatrechtvaardigheid
Over de hele wereld komen wij op voor klimaatrechtvaardigheid. We zorgen we ervoor dat ondervertegenwoordigde groepen zoals vrouwen, jongeren en Inheemse gemeenschappen een centrale rol krijgen in klimaatoplossingen. Hun stemmen zijn cruciaal voor effectieve en duurzame klimaatactie.