Bewoners van de Amazone betrekken bij politiek
De Amazone heeft bescherming nodig. Niet alleen van milieubeschermers en klimaatorganisaties, maar ook vanuit de politiek. Want politieke beslissingen hebben enorm veel invloed. Daarom steunt Hivos initiatieven die Inheemse gemeenschappen, jongeren, vrouwen en andere bewoners van de Amazone actief betrekken bij beleid.
Mariana Lyrio (30) is politiek adviseur bij het Klimaat Observatorium: een coalitie van Braziliaanse maatschappelijke organisaties waar Hivos mee samenwerkt. Ze werken aan een gemeenschappelijke klimaatagenda en het beschermen van de democratie. “De afgelopen jaren zijn er talloze destructieve wetsvoorstellen doorgedrukt. Dit heeft geleid tot wat wij het ‘vernietigings-pakket’ noemen: zo’n dertig wetsvoorstellen die funest zijn voor het milieu.”
“We maken ons grote zorgen dat er bij de volgende verkiezingen in 2026 weer een rechtse regering komt. Die dreiging is nog niet over en dat moeten we voorkomen.”
Zoals de gifwet, die die het veel makkelijker maakt om pesticiden goed te keuren, en Marco Temporal, een wet die Inheemse claims op grote stukken land tenietdoet. “Ook liggen er verschillende wetsvoorstellen die de zogenaamde Boswet afzwakken. De Boswet is belangrijk omdat die ontbossing tegengaat, bijvoorbeeld door te bepalen dat boeren in het Amazonegebied ten minste 80 procent van het inheemse bos op hun land moeten behouden”, legt Mariana uit. “Door een alternatief klimaatplan te presenteren, hopen we deze wetsvoorstellen af te wenden.”
Inclusief beleid
De Braziliaanse organisatie Casa Preta zet zich met steun van Hivos in voor politieke participatie van Inheemse gemeenschappen. De organisatie komt op groepen die het meest lijden onder de gevolgen van klimaatverandering: Inheemse gemeenschappen en mensen van kleur.
“Het zijn vooral deze groepen die te maken hebben met discriminatie en uitsluiting. Zij wonen bijvoorbeeld vaker in sloppenwijken die getroffen worden door zware regenval en overstromingen”, vertelt Paula Moreira. Zij werkt in Brazilië namens Hivos samen met organisaties zoals Casa Preta.
“Klimaatrechtvaardigheid kan niet los worden gezien van mensenrechten. Die zouden de basis moeten zijn voor alle discussies over het klimaat.”
Hivos ondersteunde Casa Preta bij het opzetten van een digitaal platform voor burgerparticipatie. Ook hielpen we bij het uitrollen van het platform bij bewoners van het Amazonegebied. Sayonara Malta, een van de initiatiefnemers van Casa Preta, vertelt: “Lokale gemeenschappen beschikken over eeuwenoude kennis en methoden om met klimaatverandering om te gaan. Met het platform verzamelen we deze kennis om klimaatbeleid te beïnvloeden.”
Inmiddels gebruikt de Braziliaanse overheid de online tool om het nationale klimaatplan vorm te geven. Paula: “Het nationale klimaatplan zal waarschijnlijk meer inclusief zijn door de introductie van het platform door Casa Preta en Hivos. Dit is een stap in de goede richting, maar het werk is nog lang niet af.”