Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lezen voor een betere wereld

Een humanistische Amsterdamse in Barneveld

Midden in het centrum van Barneveld, op steenworp afstand van het station, bevindt zich een kleine en bijzondere boekwinkel. Hier krijgen tweedehands boeken een nieuw leven. En de opbrengst? Die gaat naar een project van Hivos om Kinderarbeid in Oeganda tegen te gaan.

Drijvende kracht achter de winkel is Lia. Samen met tien andere vrijwilligers houdt ze de zaak draaiende, en met succes. De van oorsprong Amsterdamse staat al ruim 23 jaar aan het roer van de humanistische boekhandel. “Vanaf het begin af aan ben ik betrokken”, vertelt Lia. En ze is er nooit meer weggegaan.

Vrijwilliger van het jaar

Lia’s inzet is niet onopgemerkt gebleven in Barneveld. In 2013 werd ze door de gemeente verkozen tot vrijwilliger van het jaar. De onderscheiding werd persoonlijk door de burgemeester overhandigd. Een waardering om trots op te zijn. Maar een humanistische boekhandel in een christelijke gemeente, kan dat wel? “Absoluut”, zegt Lia. “We hebben veel klanten die speciaal hier naartoe komen omdat we een humanistische boekwinkel zijn. Niet alleen uit Barneveld, maar uit de hele omgeving.” Dat er een christelijke boekhandel om de hoek zit, maakt dus niet uit. “Laatst had ik hier vier dominees tegelijkertijd in de zaak!”

Vaste klanten

Hoewel de aanloop in de afgelopen jaren is teruggelopen sinds een paar winkels uit de straat zijn vertrokken, blijft een groep trouwe klanten de winkel regelmatig bezoeken. Zelf is Lia ook vaste klant. “Elke week koop ik een paar boeken, die ik daarna weer netjes terug breng.” Er komen twee vrouwen de winkel binnen. “Ik kom hier iedere week en nu heb ik een vriendin meegenomen”, zegt een van de vrouwen. “Het aanbod is enorm, elke keer weer wat anders.” Ze rekenen twee boeken af voor een paar euro. “Daar krijg je ergens anders nog geen half nieuw boek voor”, zegt Lia. “En dit is ook nog voor het goede doel.”

Bedankt Lia en Hivos Boekwinkel Barneveld voor jullie steun en inzet!

Wil je de boekwinkel ook bezoeken? Dat kan van dinsdag tot en met zaterdag tussen 9.30 en 16.00 uur.
Hivos Boekwinkel Barneveld
Kapteijnstraat 20
3771 CA Barneveld
Telefoon: 0342 412 376

Lia met de prijs voor vrijwilliger van het jaar (2013)
Lia met de prijs voor vrijwilliger van het jaar (2013)