Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto: Gijs de Kruijf
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Burgerbeweging dient burgerinitiatief voor Afscheid van Fossiel in

De afgelopen maanden hebben we je met regelmaat gevraagd een petitie of burgerinitiatief te ondertekenen. En met succes. Dus we brengen je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Het burgerinitiatief Afscheid van Fossiel is op 10 december ingediend bij de Tweede Kamer. Ruim 42.500 Nederlanders roepen daarmee de Kamer op zich actief in te zetten voor een internationaal verdrag dat een definitief einde maakt aan het tijdperk van olie, gas en kolen. Als het inititief ontvankelijk wordt verklaard, is de Tweede Kamer verplicht het voorstel te bespreken.

Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan dit belangrijke initiatief. Samen gaan we voor een fossielvrije toekomst!

Burgerinitiatief Afscheid van Fossiel overhandigd aan de Tweede Kamer
Foto: Gijs de Kruijf

Over het burgerinitiatief

Schone energie groeit gestaag, maar vooralsnog groeit de productie en consumptie van fossiele brandstoffen ook. Er zijn afspraken over de broeikasgasuitstoot en over schone energie, maar niet over het gecontroleerd afbouwen van fossiel. Landen kijken naar elkaar en geen enkel land zet als eerste de stap om de eigen fossiele voorraden af te schrijven. Een internationaal verdrag voor de uitfasering van fossiele brandstoffen bevordert eerlijk klimaatbeleid door te helpen het speelveld gelijk te trekken en een stabiel perspectief te bieden aan bedrijven en investeerders.

Meer dan 20 organisaties betuigden hun steun voor het burgerinitiatief, waaronder Hivos en Triodos Bank. Volgens Triodos-bestuurder Jacco Minnaar is het glashelder dat fossiele brandstoffen oorlogen voeden, de biodiversiteit bedreigen en niet zijn te rijmen met inspanningen om het 1,5 graden doel van Parijs te bereiken.

“Toch blijft de fossiele industrie plannen maken voor nieuwe kolen-, olie-, en gasprojecten. Die plannen worden goedgekeurd door overheden en gefinancierd door banken en kapitaalmarkten. De overtuiging dat een non-proliferatieverdrag het begin van het einde van een tijdperk kan inluiden leeft enorm, wereldwijd, en in Nederland. Dat dit leeft, blijkt ook uit dit burgerinitiatief.”

Jacco Minnaar, Triodos-bestuurder

Met steun aan een internationaal non-proliferatieverdrag kan Nederland zich aansluiten bij een groeiend aantal landen, ruim 3.000 wetenschappers, 101 Nobelprijswinnaars, de WHO, een groeiend aantal inheemse organisaties en jongerenactivisten, meer dan 100 steden en decentrale overheden en ruim 800 parlementsleden uit 95 landen.

Rechtvaardige uitfasering

Een non-proliferatieverdrag is het ontbrekende juridische mechanisme om de kloof te dichten tussen deze ambitie en het daadwerkelijk verwezenlijken ervan. Het zou de zorgen van individuele landen over de economische gevolgen en het concurrentievermogen wegnemen en landen in staat stellen om op een rechtvaardige manier samen te werken aan het uitfaseren van fossiele brandstoffen.

Wat wil het non-proliferatieverdrag bewerkstelligen?

Het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty-initiatief is een wereldwijde inspanning om internationale samenwerking te bevorderen om een overgang naar schone energie voor iedereen te versnellen, een einde te maken aan de uitbreiding van olie, gas en kolen en de bestaande productie af te bouwen in overeenstemming met wat volgens de wetenschap nodig is om de klimaatcrisis aan te pakken. Een schoolvoorbeeld van een dergelijke afspraak tussen landen is het Montreal Protocol. Dankzij dit internationale verdrag uit 1987 gebruiken we vrijwel geen ozonlaag afbrekende stoffen meer.

1 op de 5 sterfgevallen door fossiele brandstoffen

De noodzaak van een verdrag is groot. Tijdens de klimaattop in Dubai hebben landen weliswaar in de slottekst vastgelegd weg te bewegen van fossiele brandstoffen. Maar na meer dan 22 jaar internationale onderhandelingen over klimaat zijn er door gebrek aan durf nog steeds geen bindende afspraken gemaakt over het uitfaseren van olie, kolen en gas. Dit terwijl fossiel de grootste door mensen gedreven veroorzaker is van klimaatverandering, en volgens de meest recente studie van Harvard University wordt 1 op de 5 sterfgevallen wereldwijd veroorzaakt door luchtvervuiling door fossiele brandstoffen.”

Wat is een burgerinitiatief?

Een burgerinitiatief is een voorstel om een onderwerp voor te dragen voor behandeling door de Tweede Kamer. Het is gericht op het maken, wijzigen of intrekken van een wettelijke regeling. Het burgerinitiatief is een van de meest directe manieren om aan Kamerleden duidelijk te maken hoe de samenleving beter kan.