Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dankzij het Hivos Solidariteitsfonds heeft Aïssata haar bedrijf behouden én verbeterd

De afgelopen maanden waren een achtbaan voor Aïssata Ba uit Senegal. Als zelfstandig ondernemer met een eigen tuinderij werd ze bijna een jaar geleden hard getroffen door de gevolgen van corona. Toen in juni de beperkingen werden opgeheven, stroopte ze haar mouwen op en bracht ze haar land weer tot leven.

Haar oogsten waren succesvol. Maar door de marktonzekerheid en afgenomen koopkracht van haar klanten, verdiende ze slechts ongeveer de helft van wat ze normaal gesproken zou krijgen. Het teruglopen in inkomsten zorgde ervoor dat ze achterraakte met het terugbetalen van haar zonne-irrigatiesysteem. Terwijl de schulden zich opbouwden, raakte Aïssata financieel in de knel en sloeg de paniek toe. Ze wist niet hoe ze haar huishouden nog langer draaiende kon houden.

Hulp voor vrouwelijke ondernemers

Toen ze eind december hoorde dat ze steun krijgt vanuit het Hivos Solidariteitsfonds, viel er een enorme last van haar schouders. Het fonds is bedoeld voor vrouwelijke ondernemers zoals Aïssata die voor de pandemie een goedlopend bedrijf hadden en nu worstelen met de aanhoudende crisis.

Met een eenmalige subsidie van ruim driehonderd dollar helpen we Aïssata niet alleen uit de schulden, maar stellen we haar ook in staat om haar bedrijf opnieuw op te starten door duurzame investeringen te doen. Bovendien kan ze nu haar werknemer, die helpt met het zwaardere gedeelte van de arbeid, in dienst houden.

Daarnaast heeft Aïssata nu een tablet tot haar beschikking dankzij bijdragen uit het Solidariteitsfonds. Zo is ze niet langer afhankelijk van offline contacten en mogelijkheden en kan ze een digitale innovatieslag maken om haar bedrijf te verbeteren: informatie vastleggen, onderzoek doen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, online geld overmaken en ontvangen, deelnemen aan training en begeleiding op afstand, de corona-ontwikkelingen volgen en haar producten online op de markt brengen behoren nu tot haar mogelijkheden.

Ondanks de steun uit het fonds en de positieve ontwikkelingen voor haar onderneming, is Aïssata’s optimisme momenteel getemperd door het stijgende aantal coronabesmettingen en de avondklok in Senegal. Het is te hopen dat de beperkingen niet opnieuw zullen zorgen voor grote uitdagingen die het onmogelijk maken haar bedrijf goed te runnen.

Aïssata is een van de honderden vrouwelijke ondernemers die we in Senegal helpen vanuit het Solidariteitsfonds, in samenwerking met onze lokale partner Energy 4 Impact. Dankzij de enorme steun voor onze campagne kunnen we nu aan de slag om vrouwen in Kenia, Tanzania, Senegal, Nigeria en Nepal te helpen met hun bedrijf overeind houden. Bekijk hier de videoboodschap van Abdulkarim Dosso van Energy 4 Impact in Senegal, waarin hij donateurs van Hivos bedankt voor hun support: