Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Lokale boeren en hun duurzame producten in Chongwe. Foto: Runyararo Chibota

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De eerste steden van ons programma Urban Futures zijn bekend

Ons nieuwe programma Urban Futures richt zich op jongeren, voedselsystemen en klimaatactie. Samen met lokale partners gaan we aan de slag in 10 (middel)grote steden in Colombia, Ecuador, Indonesië, Zambia en Zimbabwe.

Jongeren en klimaatactie

Steden groeien snel en zijn belangrijke regionale handelsknooppunten. Ze hebben de potentie om een belangrijke rol te spelen in het vormgeven van een duurzame en klimaatbestendige toekomst, vooral als het om jongeren gaat. Daarom vinden wij dat jongeren moeten kunnen meebeslissen over beleid en een rol moeten spelen in het bouwen van duurzame steden. Daar werken we aan met Urban Futures.

De eerste vijf steden

Onlangs hebben we de eerste vijf steden gekozen waar we het programma gaan uitvoeren. We hebben ons gericht op steden waar we al voet aan de grond hebben in de vorm van ervaring en een netwerk. Bij de selectie hebben we specifiek gekeken naar het transformatiepotentieel van de stad in relatie tot voedsel en jeugd. Hoe kneedbaar is de stad als het daarop aankomt?

Ook hebben we bij lokale autoriteiten gepeild of zij open staan en interesse hebben. We hebben gekeken naar beleid, een inclusieve manier van besturen en naar bestaande initiatieven waarin jongeren een rol spelen. Daarbij hebben we ons gebaseerd op zowel beschikbare informatie als op de input van regionale onderzoeksteams.

Met trots maken we de eerste vijf steden bekend, die allemaal verschillen in context, omvang en organisatievormen.

Bandung in Indonesië

Bandung is de hoofdstad van de provincie West-Java. Er wonen bijna 2,5 miljoen mensen en de stad kent een groeiende en dynamische jeugdgemeenschap. Lokale autoriteiten werken samen om het voedselsysteem van de stad te verbeteren, onder andere door het steunen van een regionaal actieplan voor voedsel.

In Bandung gaan we met jongeren aan klimaatactie werken
Bandung, foto: Hivos

De Vereniging van de noordelijke Pacifische kust van de provincie Manabí (MANPANOR) in Ecuador

MANPANOR bestaat uit verschillende provincies en gemeenten. De bevolking telt in totaal 200.000 inwoners, waarvan 60 procent jonger is dan 30 jaar. MANPANOR is opgericht om het bestuur en de participatie van burgers in verschillende ontwikkelingskwesties te versterken, waaronder de overgang naar een inclusief, duurzaam, gezond en innovatief voedselsysteem.

Voedsel speelt een belangrijke rol in de cultuur van Manabí. Het heeft dan ook de potentie om een drijvende kracht te worden achter sociale, economische en culturele veranderingen.

Medellín in Colombia

Medellin is de op één na grootste stad van Colombia met een relatief jonge bevolking van ongeveer 2,5 miljoen inwoners. De stad is lid van het Milan Urban Food Policy Pact en heeft beleid en initiatieven geïmplementeerd om een duurzaam voedselsysteem te creëren. Een voorbeeld is de Voedsel- en Jeugdstrategie die gezonde eetgewoonten bij kinderen en jongvolwassenen moet bevorderen.

Chongwe in Zambia

Chongwe is een relatief kleine agglomeratie in de provincie Lusaka, waar bijna 150.000 mensen wonen. Hivos werkt al enkele jaren in Chongwe en Lusaka met programma’s als Sustainable Diets for All, Voices for Just Climate Action, AfriFoodLinks en Healthy Food Africa. Het werk dat we met Urban Futures gaan doen zal hierop voortbouwen en eerder geboekte vooruitgang versterken.

Bulawayo in Zimbabwe

Bulawayo is de op één na grootste stad van Zimbabwe. Er leven meer dan 650.000 mensen waarvan meer dan 60 procent jongeren. Bulawayo kent een hoge werkloosheid, vooral onder jongeren. De ontwikkeling van de landbouw- en voedselsector zou jonge stadsbewoners betere kansen kunnen bieden.

Urban Futures

Urban Futures bouwt voort op de jarenlange ervaring die Hivos heeft met het werken met lokale activisten en organisaties, het vormgeven van gezonde voedselsystemen en met de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met Fondation Botnar en is ontwikkeld samen met het RUAF Global Partnership on Urban Agriculture and Food Systems.