Layla werd gevangen gehouden door IS en deelt nu haar verhaal
Sommige verhalen, hoe gruwelijk ook, moeten worden verteld. Zo ook het verhaal van Layla, een 32-jarige vrouw uit de yezidi-gemeenschap in Noord-Irak. Zij is bijna drie jaar lang gevangen gehouden door Islamitische Staat. Haar broer Kaled schreef er samen met haar een indrukwekkend boek over.
Het boek is om meerdere redenen bijzonder. Het is een van de weinige keren dat een vrouw naar buiten treedt met haar persoonlijke verhaal. Layla vertelt open over de verschrikkingen die haar en bijna 7000 andere yezidi-vrouwen zijn aangedaan door de soldaten van IS. Ook is het de eerste keer in de yezidi-gemeenschap dat een broer zo dapper is geweest om het verhaal van zijn zus aan te horen en op te schrijven. Met het boek “Layla and the Nights of Pain” breekt Kaled met het taboe in de Irakese maatschappij om over seksueel geweld te praten. Hivos heeft de publicatie van het boek mogelijk gemaakt.
Gevangene van IS
Layla heeft twee jaar en acht maanden in gevangenschap gezeten bij soldaten van IS. In deze periode werd zij gemarteld, vernederd, verkracht en acht keer verkocht als slavin. Zij en de andere yezidi-vrouwen werden gescheiden van hun mannen en kinderen en aan het werk gezet door de soldaten.
Als onze ontvoerders ons zat waren, verkochten ze ons gewoon weer door.
“Als onze ontvoerders ons zat waren, verkochten ze ons gewoon weer door. En als er geen geïnteresseerden waren, werd ons profiel op internet gezet. Zo kwamen we steeds weer in handen van andere terroristen”, zegt Layla.
Roep om steun van internationale gemeenschap
Layla heeft ervoor gekozen om haar pijnlijke verhaal op te laten schrijven en vertalen naar het Engels. Ze vraagt hiermee aandacht in de internationale gemeenschap voor de huidige situatie van deze vrouwen. IS mag dan wel verslagen zijn, maar nog steeds zit een groot deel van deze vrouwen in opvangkampen in het noorden van Irak. Veel van hen kunnen of durven niet meer terug te keren naar huis.
Daarom werkt Hivos al sinds 2015 samen met de lokale organisatie EMMA, die gevluchte yezidi’s zoals Layla steunt. In de opvangkampen krijgen de vrouwen hulp bij het omgaan met hun trauma’s en wordt hun blik voorzichtig weer op de toekomst gericht.
“Geen enkele woorden kunnen de pijn verzachten waar wij doorheen zijn gegaan. Maar wat we wél kunnen doen is werken aan een toekomst voor diegenen die de terreur hebben overleefd en die hun eigen leven weer willen opbouwen”, licht Layla toe.
Opbouw van een nieuw bestaan
EMMA geeft, met steun van Nederlandse Hivos donateurs, verschillende workshops voor de Yezidi-vrouwen in het vluchtelingenkamp. Bijvoorbeeld in fotografie en theater. Hiermee worden vrouwen in het kamp geholpen om hun gedachten te verzetten en hun eigen stem en identiteit terug te vinden.
Er moet nog een hoop gebeuren om deze vrouwen weer een nieuw bestaan te geven. Daarom blijven wij EMMA en vrouwen zoals Layla steunen. Ook al zijn veel yezidi-vrouwen bevrijd van hun ontvoerders, hun strijd voor de opbouw van een nieuw leven is pas net begonnen.