Doorbraak voor energiedemocratie in Tunesië
Tunesië heeft een belangrijke stap gezet richting energiedemocratie. Vorige maand hebben 86 parlementsleden zich publiekelijk uitgesproken en het Ministerie van Industrie, Mijnen en Energie ter verantwoording geroepen. In plaats van zich uitsluitend te richten op grootschalige, door buitenlandse investeerders geleide projecten, groeit er een beweging die pleit voor een rechtvaardige en inclusieve energietransitie.
Van privatisering naar publieke betrokkenheid
Sinds de revolutie van 2011 heeft Tunesië een reeks hervormingen doorgevoerd in de energiesector. Veel daarvan waren gericht op het aantrekken van particuliere investeerders in hernieuwbare energie. Hoewel dit zorgde voor een toename in productiecapaciteit, leidde het ook tot nieuwe problemen: verlies van publieke controle, uitsluiting van lokale gemeenschappen, en een gebrek aan transparantie.
Tegen deze achtergrond van ondoorzichtig overheidsbeleid en toenemende buitenlandse invloed is een brede beweging ontstaan – bestaande uit het maatschappelijk middenveld, burgerbewegingen, lokale gemeenschappen en internationale bondgenoten. Zij benadrukken dat energie een publiek goed is en geen handelswaar.
Het succesverhaal van een beweging
De beweging heeft activisten, onderzoekers, vakbondsleden, vertegenwoordigers van de gemeenschap en ngo’s samengebracht om te pleiten voor een gezamenlijk doel: rechtvaardigheid energiebeleid. Gesteund door Hivos maken zij zich sterk voor het bevorderen van een mensgerichte transitie waarbij gemeenschappen niet alleen worden geraadpleegd, maar ook actief betrokken worden bij de besluitvorming.
Onderdeel van de strategie is publiekscommunicatie en media-aandacht. Zo heeft het radioprogramma Sans Émissions, met kritisch commentaar op milieu- en energievraagstukken, de boodschap van de beweging bij duizenden luisteraars onder de aandacht gebracht. En op social media heeft de Stop Pollution Movement succesvol campagnes gevoerd, volgers gemobiliseerd en conversaties over energierechtvaardigheid aangewakkerd.

Een rechtvaardige toekomst
Helaas is de strijd van Tunesië voor een rechtvaardige en transparante energietransitie nog lang niet voorbij. Maar wat begon als een gefragmenteerde verzameling zorgen, heeft zich ontwikkeld tot een gecoördineerde, gelaagde beweging met bereik, geloofwaardigheid en impact.
De beweging heeft momentum gekregen en zal met steun van Hivos dit cruciale werk voortzetten. Energie is op dit moment een van de belangrijkste terreinen in de wereldwijde strijd voor klimaatrechtvaardigheid. Dit verhaal uit Tunesië laat zien dat georganiseerde, inclusieve en goed geïnformeerde bewegingen de macht hebben om het narratief te hervormen en machthebbers ter verantwoording te roepen.
Hivos & klimaatrechtvaardigheid
Met het programma Voices for Just Climate Action zetten we ons in voor klimaatrechtvaardigheid. We zorgen we ervoor dat ondervertegenwoordigde groepen zoals vrouwen, jongeren en Inheemse mensen een centrale rol krijgen in klimaatoplossingen. Hun stemmen zijn cruciaal voor effectieve en duurzame klimaatactie.