Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fast facts op Wereldvoedseldag

Eigenlijk hebben we geen idee van de wereld die schuil gaat achter de dingen die we eten. Op Wereldvoedseldag komt Hivos daarom met een ouderwetse snackmuur, een automatiek waaruit je naast jouw gekozen ‘snack’ ook wat informatie meetrekt: simpele feitjes, fast facts, over serieuze voedselvraagstukken.

Je leest over de herkomst van het product en welke grondstoffen het bevat, en over de effecten op producenten, de gezondheid en het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat bij de productie van een ons chocolade 1.700 liter water verbruikt wordt? Bijna niet te bevatten. Of dat bewerkte palmolie te vinden is in meer dan de helft van onze levensmiddelen?

Prijzenoorlog

Er wordt meer voedsel geproduceerd dan ooit maar de industrialisering heeft ook geleid tot toenemende marktconcentratie bij een klein aantal supermarkten en voedselmultinationals. De moordende concurrentiedruk leidt tot lage prijzen – denk aan de zoveelste ‘prijzenoorlog’ tussen supermarkten – wat leuk is voor de gemiddelde consument. Maar boeren worden constant gedwongen om op te schalen en te kiezen voor de teelt van een zeer beperkt aantal gewassen, enkel om de kosten nóg meer te drukken. Gevolg van deze race to the bottom is een eenzijdiger aanbod en voedsel dat eigenlijk onrealistisch goedkoop wordt geproduceerd.

Dit is slechts een tipje van de sluier van de negatieve effecten van ons huidige voedselsysteem. Hivos en haar partners werken met het Sustainable Diets programma aan oplossingen om gezond, divers en duurzaam geproduceerd voedsel voor iedereen beschikbaar te maken.

Wat kan jij doen?

Als consument kun je de perverse uitwassen van het voedselsysteem niet eigenhandig ombuigen of ongedaan maken, maar je kunt wel een aantal concrete dingen doen om je steentje bij te dragen. Je kunt bijvoorbeeld op je suikerinname letten en niet te veel verwerkte producten eten. Minder vlees eten is beter voor het klimaat, voedselverspilling vermijden draagt bij aan een betere leefomgeving. Let ook op keurmerken, bijvoorbeeld voor dierenwelzijn, bij tropische producten en bij producten waarin palmolie is verwerkt. Eet bij voorkeur lokaal en producten uit het seizoen. Bovenal: neem de tijd om je eens goed te verdiepen in je eten, en verras je omgeving vaker met een zelfbereide maaltijd!

Wereldvoedseldag in Ede

Bezoek onze Fast Facts trekmuur op het Wereldvoedseldag festival, dat plaatsvindt op 14 oktober in de Mauritskazerne in Ede. Tijdens het festival organiseert Hivos ook een talkshow met gasten uit Zambia en Bolivia, Corny truths. Het programma is gratis en iedereen is welkom, maar reserveer wel even je kaartje voor de talkshow. Dat kan op de website van het Wereldvoedseldag festival.