Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Francis Ngiri: geef boeren hun vrijheid terug

“De zadensector is op verschillende manieren verpest”, zegt Francis Ngiri, boer in Kenia. “De regering heeft inheemse zaden verwaarloosd en de nadruk gelegd op hybride varianten, waarvan de meeste niet bestand zijn tegen snel wisselende weersomstandigheden en klimaatverandering.” Eenzijdige landbouw en afnemende voedseldiversiteit is het gevolg.

De oorzaak van de extreme armoede onder kleinschalige boeren ligt volgens hem in de beperkte toegang tot zaden. De huidige wetgeving te streng is voor boeren, omdat het de onderlinge verkoop van zaden verbiedt. En het proces zaden te laten certificeren is omslachtig, bureaucratisch, duur en te lang. Dit maakt het moeilijk voor kleine boeren om hun zaden te registreren en bevoordeelt alleen grote bedrijven met financiële slagkracht. “Is het niet gek dat grote bedrijven zaden registreren als hun eigendom, zaden die lokale boeren al sinds mensenheugenis gebruiken?”

Door het Seed Savers Network is hij zelf getraind in zaadselectie en –vermeerdering. Nu introduceert hij nieuwe zaden door te ruilen met boeren uit andere regio’s. “Sinds ik weet hoe ik mijn eigen zaden kan verzamelen, koop ik geen zaden meer.” Ook is hij gestopt met het gebruik van kunstmest. “Ik heb geleerd dat kunstmest net als roken is: het is verslavend en ongezond voor de bodem.”

Hij droomt van een wet die kleine boeren in staat stelt om zelfstandig zaden te produceren en te verkopen. Het Open Source zaaisysteem in Kenia in samenwerking met Hivos stemt hem hoopvol. Hij kijkt vooral uit naar de registratie van zaden: “sommige inheemse zaden, zoals cassave en bepaalde boonsoorten, zijn nauwelijks gedocumenteerd en dreigen te verdwijnen. Registratie en het creëren van bewustzijn over de zaden en hun waarde is de oplossing!”

Help je mee boeren de controle over zaden terug te geven? Samen kunnen we de macht van grote zaaigoedbedrijven doorbreken!

Doneer nu

“Registratie is de doorbraak naar de vrijheid van boeren in de zadensector en de juiste manier om zaaigoed- en voedselzekerheid te bereiken.”