Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gendergelijkheid

Wereldwijd is de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen enorm. In veel landen worden de rechten van vrouwen zelfs steeds verder ingeperkt. Conservatieve regeringen scherpen abortuswetgevingen aan en ontnemen vrouwen en meisjes zeggenschap over hun eigen lichaam. Daarom werkt Hivos met vrouwelijke leiders aan een sterke tegenbeweging. Samen zorgen we ervoor dat jonge vrouwen zelf aan het roer komen te staan om ongelijkheid aan te pakken.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat vrouwen de kans hebben om op te komen voor hun rechten. Dat ze mogelijkheden hebben om de wereld veiliger, eerlijker en inclusiever te maken. Voor zichzelf, voor de vrouwen om hen heen en voor de generaties vrouwen na hen. Toch hebben vrouwen en meisjes niet dezelfde kansen en rechten als mannen en jongens. Vooral vrouwen die al achtergesteld zijn, bijvoorbeeld omdat zij leven met een handicap of met hiv, worden gediscrimineerd.

Seksuele rechten

Bijna 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksuele intimidatie of geweld. Daarom zetten wij ons in voor gendergelijkwaardigheid en voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van vrouwen. Jonge vrouwen in de landen waar wij werken krijgen bijvoorbeeld vaak geen seksuele voorlichting, waardoor ze geen weloverwogen beslissingen kunnen nemen. We steunen en versterken lokale organisaties zodat zij kunnen groeien en meer invloed krijgen. Zodat vrouwen de zorg en informatie krijgen waar zij recht op hebben. En zij zelf kunnen beslissen over hun leven, hun lichaam en over hun seksualiteit.

Vrouwen die ondernemen

De sociale en economische ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is enorm. Door het stimuleren van ondernemerschap, helpen we vrouwen in een positie te komen waarin ze zelf kunnen werken aan gelijkheid. We zien dat in tijden van crisis juist vrouwelijke ondernemers het zwaar hebben, terwijl zij onmisbaar zijn in het aanjagen van verandering. Wij steunen vrouwen die met hun duurzame bijdragen aan een eerlijke én duurzamere wereld.

Politiek leiderschap

Bijna de helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen en meisjes. Toch zien we die representatie niet terug in politieke, bestuurlijke en leidinggevende posities. Wij zetten ons in om de representatie en participatie van vrouwen te vergroten. We trainen vrouwen in leiderschap, woordvoering en politieke invloed. Zodat zij een plek aan de tafel kunnen opeisen om beleid te beïnvloeden dat hen aangaat.

“We willen dat jonge activisten niet langer het gevoel hebben dat ze moeten wachten op toestemming om voor hun rechten op te komen, maar dat dat ze zich uitspreken en hun plek durven innemen. Als we dat voor elkaar krijgen, zullen ze ook voor volgende generaties een voorbeeld zijn.”

Nyambura Gathumbi

Programmamanager bij Hivos

Nyambura strijd bij Hivos voor de rechten van jonge vrouwen

Wat we hebben bereikt