Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto: Raymond van Mil

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Doneer

Hanna Verboom en Hivos richten camera op hoopvolle initiatieven

Voor de tweede keer slaan Hivos en Cinetree de handen ineen voor het Tomorrow Filmfestival. De missie: met hoopvolle verhalen de stroom aan negatief klimaatnieuws doorbreken. Dinsdag 26 november trappen we het festival af in DeLaMar, waar inspirerende sprekers en indrukwekkende klimaatfilms centraal staan. Daarna zijn de films een week lang gratis online te zien. Cinetree-oprichter Hanna Verboom vertelt waarom het houden van hoop zo belangrijk is en hoe film daarbij kan helpen. “De kracht van film is dat het je in je hart kan raken, dan ben je eerder bereid om in actie te komen.”

Waarom is een filmfestival als Tomorrow belangrijk?

“Uit onderzoek is gebleken dat mensen verlammen als een thema te groot is om te bevatten. Maar als ze weten dat ze wezenlijk iets kunnen bijdragen dan zet het juist aan tot actie en willen mensen ook bijdragen. Dat is ook de missie van Tomorrow, door het gesprek open te breken, met een breed publiek, waaronder activisten, zakenmensen en scholieren, kunnen we samen een nieuw narratief schrijven dat zich richt op lokale en hoopvolle initiatieven.

Veel berichtgeving is negatief, er speelt ontzettend veel in de wereld. Maar als je de camera net iets anders richt zie je dat er ook heel veel mooie dingen gebeuren. Er zijn pioniers, omdenkers en bij lokale initiatieven. Dat geeft hoop.”

Wat drijft jou in deze missie?

“Ik ben moeder van twee kinderen en de derde is op komst. Vaak vraag ik me af in wat voor een wereld ze opgroeien. Zelf ben ik opgegroeid in Oost-Afrika, daar zie je de effecten van de keuzes die wij hier maken, de ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

In het dorp in Kenia waar ik woonde, staat gemeenschap centraal in de samenleving. Hier missen we dat soms – we zijn minder verbonden met onze directe leefomgeving, met andere mensen en natuur. Als je in je eigen belevingswereld zit, maak je ook niet altijd de keuzes die het beste zijn voor de wereld.

Ook gemeenschappen die wel meer in verbinding leven met hun omgeving staan onder druk. Dat zie je bijvoorbeeld in het Maasai Mara-gebied in Kenia. De komst van de mobiele telefoon tast tradities aan. De shift van sterke gemeenschappen naar het individuele gaat heel snel. Daarvan denk ik soms; wat jammer, wij zouden eigenlijk juist veel van deze culturen kunnen leren.”

Is dit ook waar Cinetree en Hivos elkaar tijdens Tomorrow vinden?

“Het thema van de openingsavond is dat nieuwe technologie niet altijd vooruitgang betekent. We zijn als samenleving verslaafd aan groei en daarmee vullen we een leegte op. Die leegte heeft alles te maken met gemeenschap, je verbonden voelen en zingeving. Thema’s die bijvoorbeeld Inheemse gemeenschappen in de Amazone of in Oost-Afrika vaker op nummer één hebben staan. In veel van de landen waar Hivos actief is, zijn juist omgeving en gemeenschap belangrijk en dat moeten we proberen te beschermen.

“Hivos doet geweldig werk en staat met de voeten in de klei – wij proberen die verhalen naar een breder publiek te brengen en de camera’s te richten op hoopgevende initiatieven.”

De kern van Tomorrow is: ook al zijn we in een individualistische cultuur opgevoed, door de verhalen van mensen wereldwijd kunnen we leren, verbinding voelen en daardoor echt andere keuzes maken. Hivos doet geweldig werk en staat met de voeten in de klei – en wij proberen die verhalen naar een breder publiek te brengen en de camera’s te richten op hoopgevende initiatieven. Daarin is het een hele mooie samenwerking.”

Naar welk deel van het festival kijk jij het meest uit?

“Het leukste vind ik dat we vanuit de hele wereld verhalen hebben gebundeld en dat we met een bepaalde nederigheid en nieuwsgierigheid naar andere culturen, waarden en tradities kijken. Zo ben ik groot fan van Captain Fantastic, een film die het kapitalisme in Amerika op de hak neemt. Maar ook de documentaire I Am the River, The River is Me, die gaat over hoe de Maori de Whanganui-rivier beschermen. En The Great Green Wall, een prachtige documentaire over het grootschalig bundelen van krachten in Afrika om klimaatverandering tegen te gaan.

Maar we kijken ook naar verhalen dicht bij huis, in Gerlach zie je een van de laatste klassieke akkerbouwers van Nederland. Hij houdt nog vast aan zijn stukje land terwijl om hem heen de distributiecentra uit de grond schieten. Bij elkaar laten de films de verschillende aspecten van klimaatverandering zien waar we mee te maken hebben.”

Waarom is het filmfestival online?

“Met het online festival kunnen we in heel Nederland films beschikbaar en toegankelijk maken. Want uiteindelijk gaat het ons allemaal aan, om te zorgen dat het tij keert.

Film is een middel dat voor een breder publiek toegankelijk is. De kracht van film is dat het je in je hart kan raken, dan ben je eerder bereid om in actie te komen. In een tijd waar media polariseert en mensen tegenover elkaar worden gezet, kan film juist ook mensen bij elkaar brengen. In een film heb je de ruimte om genuanceerd te vertellen en verschillende perspectieven te laten zien. Als er ruimte en tijd om te luisteren en de waarden van iemand anders te begrijpen, dan kan je elkaar vinden.”

Laat je inspireren door hoopvolle verhalen van pioniers, burger initiatieven en change makers! De Tomorrow filmselectie is van 26 november t/m 3 december gratis te zien op cinetree.nl/tomorrow voor nieuwe en bestaande leden.

Klimaatrechtvaardigheid

In landen over de hele wereld zetten wij ons in voor klimaatrechtvaardigheid. We zorgen we ervoor dat ondervertegenwoordigde groepen zoals vrouwen, jongeren en Inheemse mensen een centrale rol krijgen in klimaatoplossingen. Hun stemmen zijn cruciaal voor effectieve en duurzame klimaatactie – waarbij mensenrechten niet uit het oog verloren mogen worden.