Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto: HUMAN

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos en Metropolis vertellen samen bijzondere verhalen

Dit jaar werkt Hivos samen met televisieprogramma Metropolis om verhalen te vertellen over belangrijke thema’s als klimaatrechtvaardigheid en de vrijheid om jezelf te kunnen zijn.

Buitenlandprogramma Metropolis laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen. De verhalen laten de kracht zien van mensen die onder welke omstandigheden dan ook oplossingen vinden en hun leven zelf vormgeven. Dat is precies waar de makers van Metropolis en Hivos elkaar vinden. De ideeën en creatieve oplossingen van mensen staan ook centraal in het werk van Hivos om inclusieve, eerlijke en duurzame samenlevingen te bouwen.

Bovendien zijn Hivos en Metropolis er allebei van overtuigd dat lokale, onafhankelijke journalistiek van levensbelang is voor kritische burgers en veerkrachtige democratieën. Een programma als Metropolis speelt daar een belangrijke rol in.

Uitwisselen van ervaringen

De samenwerking bouwt voort op een lange geschiedenis. Hivos en omroep VPRO stonden samen aan de wieg van het televisieprogramma. Het komende jaar voorziet Hivos de uitzendingen met enige regelmaat van verdiepende verhalen. Wij denken dat een internationale blik, op bijvoorbeeld de manier waarop de klimaatcrisis nu al de levens van veel mensen bepaalt, de Nederlandse kijker scherp houdt. De inspirerende en bijzondere reportages laten zien dat veel problemen niet bij de grens stoppen.

Ook kan een andere blik op een bepaald thema activisten aan het denken zetten. De LHBTIQ+- en vrouwenrechtenbewegingen hebben bijvoorbeeld op veel plekken in de wereld te maken met dezelfde conservatieve of rechts-populistische krachten in de strijd voor gelijkwaardigheid. Door het uitwisselen van perspectieven, originele campagnes en slimme strategieën kunnen zij van elkaar leren, en komen ze sterker te staan in hun eigen werk. Hivos zal de reportages van Metropolis dan ook delen met zijn eigen netwerk van moedige activisten en hun organisaties.

Metropolis landkaart

Een nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen van Metropolis, op dit moment een programma van omroep HUMAN, begint zondag 5 februari 2023. In de eerste aflevering staat het thema ‘puberteit’ centraal en worden verhalen verteld uit Kenia, Nederland en India. De tweede aflevering zoekt een antwoord op vraag hoe het de duizenden Afghanen is vergaan die vorig jaar wanhopig hun land ontvluchtten toen de Taliban de macht overnam.

Later in het jaar worden onder andere afleveringen uitgezonden over verschillende vormen van seksuele voorlichting en onderzoeken lokale journalisten hoe er in hun regio tegen menstruatie aan wordt gekeken.