Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos ondertekent petitie pensioenfondsen

Hivos sluit zich aan bij een petitie van zorgmedewerkers waarin zij hun pensioenfondsen oproepen om niet meer te beleggen in ‘ziekmakende’ industrieën. De petitie is gericht aan negen pensioenfondsen in de zorgsector. Onder deze fondsen valt ook het fonds waar Hivos bij aangesloten is, het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW).

De petitie is gestart door artsen en wordt inmiddels ondersteund door tientallen zorgmedewerkers. Zij schrijven:

“Wij, zorgverleners, spannen ons iedere dag in voor de gezondheid van onze medemens. Tot onze verbazing én verontwaardiging wordt ons pensioengeld ondertussen belegd in industrieën die onze wereld en onze gezondheid juist beschadigen. Dat kan niet zo zijn. (…) Vervuilende kolen-, olie en gasbedrijven, wapenbedrijven en zelfs soms nog tabaksbedrijven worden gesteund met ons pensioengeld.”

Een eerlijke en duurzame wereld

Hivos is het met hen eens. Net als een aantal collega-organisaties die ook aangesloten is bij PFZW. Daarom ondertekenen wij de petitie en de gezamenlijk verklaring van Amnesty International, Arisa, Cordaid, PAX en Save the Children:

“Onze organisaties zijn actief in het ‘internationaal welzijn’: we werken aan een eerlijker en meer duurzame wereld. (…) Onze organisaties hebben recent en/of langer geleden onze grote zorgen aan PFZW overgebracht over de beleggingen van het fonds in bijvoorbeeld wapenfabrikanten of bedrijven die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen. Tot nu toe heeft PFZW daar niet of onvoldoende op gereageerd.

Wij zijn als deelnemer gebonden aan PFZW en zitten in de ongemakkelijke situatie waarin ook de zorgmedewerkers zich bevinden: ons pensioengeld wordt deels belegd in bedrijven die de eerlijke en meer duurzame wereld waar wij aan werken, in de weg staan. Daarom roepen ook wij PFZW op om veel sterker in te zetten op maatschappelijk verantwoord beleggen!”

Eerlijke Pensioenwijzer

Hivos werkt samen met de Eerlijke Geldwijzer, waar ook de Eerlijke Pensioenwijzer onder valt. In 2019 werd daarin al geconstateerd dat PFZW belegt in bedrijven die wapensystemen leveren aan landen die mensenrechten schenden of in conflict zijn. Uit onderzoek blijkt verder dat het beleggingsbeleid op bijna alle onderwerpen beter moet. Met deze petitie roepen wij PFZW op daar daadwerkelijk voor te zorgen.

Teken ook op degoedezaak.org.