Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos start nieuwe projecten met de LHBT-gemeenschap in Latijns-Amerika

Goed nieuws! Hivos begint in Latijns-Amerika met twee nieuwe projecten om de positie van de LHBT-gemeenschap te versterken. Met het eerste project gaan we jongeren in Guatemala helpen om voor hun rechten op te komen. En in vijf Centraal-Amerikaanse landen gaan we de publieke opinie over LHBT’s positief beïnvloeden.

Het jongerenwerk in Guatemala wordt gefinancierd door de Zweedse ambassade. De Nederlandse ambassade in Costa Rica maakt het andere project mogelijk. We zijn beide ambassades dankbaar dat ze zich aansluiten bij onze missie om te werken aan diverse en inclusieve samenlevingen.

Een divers en inclusief Guatemala

Hoewel mensenrechten zijn verankerd in talloze internationale verdragen, zijn ze voor veel LHBT’s in Guatemala niet vanzelfsprekend. De door mannen gedomineerde cultuur leidt vaak tot discriminatie en geweld bij de LHBT-gemeenschap. Het afgelopen jaar is deze situatie alleen maar verslechterd. Politieke ontwikkelingen en de toenemende invloed van conservatieve kerken hebben het er voor LHBT’s niet makkelijker op gemaakt.

Om deze cultuur van uitsluiting en geweld te doorbreken, hebben we onze krachten gebundeld met acht lokale organisaties. Samen gaan we werken aan een meer diverse en inclusieve maatschappij.

Met dit nieuwe project richten we ons op jongeren. We willen hun maatschappelijke positie versterken. Want als zij weten wat hun sociale en economische rechten zijn, dan kunnen ze voor die rechten opkomen. Daarbij kun je denken aan het op de agenda zetten van arbeidsdiscriminatie. Maar ook aan de verbetering van toegang tot de seksuele gezondheidszorg gaan we werken.

Onafhankelijke feiten

Met het tweede project gaan we ons in vijf Centraal-Amerikaanse landen richten op het verhaal dat verteld wordt over LHBT’s. Onze ervaring is namelijk dat vooroordelen en op sensatiebeluste verhalen de acceptatie van LHBT’s in de weg zit. Maar we zien ook dat het beschikbaar maken van onafhankelijke informatie het respect voor de LHBT-gemeenschap vergroot. En dat is precies wat we willen doen met dit project.

Een belangrijk onderdeel daarvan is dan ook het verzamelen van data. Met die data kunnen we namelijk onafhankelijk journalistiek stimuleren en de naleving van antidiscriminatiewetten in de gaten houden. Vooral dat laatste helpt ons beter op te komen voor een veilige en eerlijke maatschappij.

Hivos team in Latijns-Amerika.
Een trots team in Costa Rica, foto: Cesar Chajon

De kick-off

De twee projecten werden op een bijzondere manier gelanceerd. Tijdens de bijeenkomst leidde journaliste Carmen Quintela een discussie over mensenrechten en de LHBT-gemeenschap. De Nederlandse ambassadeur Peter-Derrek Hof en zijn Zweedse collega Anders Kompass deden aan het gesprek mee. Ook een kunstinstallatie zette de bezoekers aan het denken. Reflejos (weerspiegelingen) projecteerde feiten over schendingen van LHBT-rechten.

Lancering nieuwe LHBT-projecten.
Reflejos, foto: Cesar Chajon

Bondgenoten zoeken

Voor Hivos is diversiteit wat de mens mooi en bijzonder maakt. Van wie je houdt, wat je genderidentiteit is en hoe je dat wil uiten, maken ons allemaal uniek. Daar moeten we trots op zijn. Daarom smeden we over de hele wereld coalities van bondgenoten om samen tegen discriminatie te strijden.