Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos wint prijs voor het bestrijden van ongelijkheid in Bolivia

Het Hivos-project Changing Gender Identities heeft in Bolivia een bijzondere prijs gewonnen. Van de zeventig deelnemende organisaties werd ons project gekozen vanwege de manier waarop wij ongelijkheid in het land verminderen. Daar willen we onze donateurs voor bedanken. Zonder jullie financiële steun was dit project er niet geweest.

Changing Gender Identities, dat samen met lokale trans organisaties is bedacht, heeft als doel de verschillende barrières in het proces van wettelijke identiteitswijziging weg te nemen. Want hoewel transgender personen in Bolivia de mogelijkheid hebben om hun naam en gender te laten wijzigen op officiële documenten, is de bureaucratische rompslomp en het geld dat ervoor betaald moet worden voor veel mensen een belemmering.

“Hivos staat voor de belangen van de transgender gemeenschap. We willen hen ondersteunen in het proces van identiteitsverandering, zodat zij kunnen leven zoals zij dat willen. Zonder dat ze gediscrimineerd en gestigmatiseerd worden,” zegt Claudia Cardazo, directeur van Hivos in Bolivia.

De onderscheiding werd in het bijzijn van vertegenwoordigers van de VN, de EU en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank uitgereikt door de Confederation of Private Businesses in Bolivia. Hivos werd geprezen voor inspanningen die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), en in het bijzonder aan ontwikkelingsdoel 10: minder ongelijkheid.

Een nieuwe identiteit voor meer dan negentig trans mensen

Dankzij het project zijn al meer dan negentig trans mensen het proces van identiteitswijziging gestart. Twintig van hen hebben inmiddels nieuwe documenten.

Hivos werkt nu samen met lokale trans organisaties aan een vervolgproject. Dit keer is het doel om veilige locaties op te zetten waar transgender personen openlijk met elkaar kunnen praten. Samen met activisten gaan we zorgen voor training op het gebied van rechten. We willen de trans gemeenschap ondersteunen en versterken. Cardazo: “We geloven dat persoonlijke én collectieve empowerment de gemeenschap in staat stelt om zich succesvol in te zetten voor gelijke rechten.”

Met steun van onze donateurs worden belangrijke projecten zoals deze mogelijk gemaakt.