Hivos - People Unlimited website

Header image
FLAG TYPE 

Hoe een partner van Hivos gedwongen werd een LHBTI-conferentie in Libanon te beëindigen

Libanese veiligheidsdiensten hebben op 29 september 2018 geprobeerd een einde te maken aan een mensenrechtenconferentie die door onze partner AFE (The Arab Foundation of Freedom and Equality) werd georganiseerd.

De conferentie werd door AFE belegd om de erkenning van onderwerpen als seksualiteit, gender en lichamelijke integriteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te bevorderen. Deze zesde editie bracht meer dan 100 regionale activisten uit 12 landen bij elkaar.

Op de derde dag van de conferentie ging het echter mis. Toen stonden de veiligheidsdiensten op de stoep. De aanleiding van hun bezoek was een klacht die op Facebook werd gedeeld door de Libanese Vereniging van Moslim Geleerden. Zij drongen in het bericht aan op de beëindiging van de conferentie en de arrestatie van de organisatoren wegens het “aanzetten to immoreel gedrag.”

George Azzi geeft niet toe

George Azzi, directeur van AFE, weigerde de conferentie te stoppen. Hij maakt zich grote zorgen over de steeds kleiner wordende bewegingsvrijheid van kritische maatschappelijke krachten in zijn land en over de toenemende beperkingen van vrijheid van meningsuiting. “Dit gaat niet alleen over lhbt-rechten, maar over mensrechten in het algemeen,” aldus Azzi.

Nadat Azzi weigerde de conferentie op te breken, gaven agenten het hotelmanagement de opdracht de bijeenkomt te stoppen. AFE liet het er niet bij zitten en verhuisde de hele conferentie naar een ander hotel. Zo konden deelnemers verder gaan met netwerken en het delen van ervaringen en inzichten. Samen werken zij aan één doel: Hoe kunnen we solidariteit en gelijkheid verder stimuleren?

Myra Abdallah, directeur van AFE’s Gender and Body Rights Media Center, legt uit hoe belangrijk de conferentie is: “Onze regio heeft hele specifieke kenmerken. We kunnen niet zomaar een lobby-strategie uit een boek kopiëren. Deze ontmoetingen zorgen voor een veilige plek om te discussiëren. Zo kunnen we succesvolle campagnes en ervaringen met elkaar delen, zodat we samen nog invloedrijkere strategieën kunnen ontwikkelen.”

De AFE werkt in snel veranderende samenlevingen waarin de druk van conservatieve krachten alsmaar groter wordt. Toch lukt het de organisatie bewegingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika te steunen in hun strijd voor gendergelijkheid en lichamelijke integriteit en tegen discriminatie op grond van seksualiteit.

De vasthoudendheid van de AFE in bewonderenswaardig. Het incident van afgelopen september is namelijk slechts een voorbeeld. Keer op keer verstoren overheden bijeenkomsten over seksualiteit en gender. Vaak wordt deze bemoeienis aangewakkerd door conservatieve, religieuze groeperingen.

In mei 2018 werd een organisator van de Beirut pride parade door interne veiligheidsdiensten een nacht vastgezet. Hij werd gedwongen alle evenementen, gepland in het kader van de pride-week, af te gelasten. In augustus 2017 blokkeerde de veiligheidsdienst al een eerdere workshop van de AFE.

Er bestaat geen activisme zonder risico. Bij elke overwinning zal er een terugslag zijn, veroorzaakt door anti-mensenrechtenstromingen.

Kleine overwinningen onder het juk van groeiend conservatisme

Gelukkig heeft de lhbt-gemeenschap de afgelopen jaren ook kleine overwinningen kunnen boeken. Hivos is een trotse partner van verschillende moedige organisaties die hun werk in stressvolle en repressieve omgevingen moeten doen. Dankzij campagnes van deze organisaties verandert de interpretatie van wetsartikel 534. Dit artikel uit de Libanese strafwet stelt seksuele handelingen die tegen ‘de wetten van de natuur’ zijn strafbaar. Maar, dankzij de liberale interpretatie van rechters is homoseksualiteit nu legaal.

De AFE is ook een partner van het Hivos-programma Women’s Empowerment for Leadership. Op dit moment werken we samen aan een project om seksuele intimidatie op de werkvloer te bestrijden. Ook vergroten we het bewustzijn over het belang van wederzijdse toestemming op seksueel gebied.

“Er bestaat geen activisme zonder risico. Bij elke overwinning zal er een terugslag zijn, veroorzaakt door anti-mensenrechtenstromingen,” zegt Azzi. “Dat is een normaal patroon, maar wij rekenen op de steun van onze internationale bondgenoten.”

Hivos staat pal achter zijn partners. Wij steunen hun moedige initiatieven om belangrijke veranderingen in hun samenlevingen door te voeren.