Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Irazú over Pride in Costa Rica

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Irazú over Pride in Costa Rica

Irazú (hen/hun) werkt vanuit Costa Rica aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen met hiv in Latijns-Amerika. Ook zet hen zich in voor groepen die een groot risico lopen om hiv te krijgen. Van oudsher is Costa Rica een veilige haven voor LHBTIQ+ vluchtelingen uit de regio, maar de laatste jaren staat die positie onder druk.

Wordt Pride gevierd in Costa Rica?

“Costa Rica viert Pride op 26 juni. Steeds meer mensen vinden Pride te commercieel worden. Een deel van de queer gemeenschap roept dan ook op tot meer progressieve evenementen – vrij van pinkwashing.

Sinds een paar jaar wordt ook Pride gevierd op andere plekken in het land: op het platteland, dichtbij het strand, verder weg van San Jose. Deze kleinere vieringen zijn net zo belangrijk voor de gemeenschap en voor zichtbaarheid van diversiteit.”

Wat speelt er op dit moment in Costa Rica op het gebied van LHBTIQ+ rechten?

“Costa Rica was lange tijd een veilige haven voor LHBTIQ+ personen die hun thuisland in Midden- of Zuid-Amerika hebben moeten ontvluchten. In Nicaragua bijvoorbeeld is er sprake van enorme achteruitgang als het gaat om mensenrechten en LHBTIQ+ rechten.

Er heerst hier soms het sentiment: ‘homo’s mogen toch trouwen, wat hebben ze nog meer nodig?’ Op dit moment is er geen beleid op het gebied van gender. Trans personen kunnen hun naam veranderen, maar er is geen wet die hun rechten garandeert. Over twee jaar zijn er verkiezingen en dat is een beslissend moment. Want ook hier wint extreemrechts aan terrein.”

Waarom is Pride belangrijk volgens jou?

“Pride herinnert ons eraan dat er nog steeds veilige plekken nodig zijn waar we onszelf kunnen zijn, ondanks de achteruitgang. We moeten laten zien hoe liefde er voor iedereen uit kan zien – van de steden tot aan het platteland. Bewustzijn, zichtbaarheid en normalisatie zijn zo belangrijk als het om Pride gaat. Het is een kans voor ons om samen te komen en de emancipatiebeweging levend te houden. Zodat we ons de andere 364 dagen van het jaar ook veilig kunnen voelen.”

Irazú over Pride in Costa Rica
Irazú tijdens Pride in Costa Rica.

Waar werkt Hivos aan in Costa Rica?

“In Costa Rica en 10 andere landen in Latijns-Amerika hebben we een uniek platform opgezet dat de hiv-aanpak en de financiering daarvan in kaart brengt. Met deze gegevens kunnen activisten en hun organisaties overheden ter verantwoording roepen als het gaat om beleid. Bovendien draagt het platform bij aan het bestrijden van stigmatisering en discriminatie door informatie te delen over de toegang tot hiv-diensten.

Ook hebben we samen met universiteiten en opleidingen meer dan 230 mensen opgeleid in vaardigheden en kennis over hiv en volksgezondheid. In 2021 had een derde van de studenten politieke invloed op hiv-gerelateerde kwesties in hun land.

Bovendien heeft Hivos bijgedragen aan de invoering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht: dat werd in 2020 na een jarenlange strijd eindelijk goedgekeurd.”