Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto met dank aan Babaylanes

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Liefdesbrieven voor gelijkheid in de Filipijnen

Al 23 jaar wordt in de Filipijnen de invoering van een wet tegengehouden die de rechten van LHBTIQ+ personen beschermt. Met een bijzondere campagne kozen we om dit keer met liefde te reageren.

In 2022 wees de Filipijnse regering opnieuw verschillende wetsvoorstellen af om discriminatie tegen te gaan. Voor de LHBTIQ+ gemeenschap was dit aanleiding om in actie te komen, gesteund door ons programma Free to be Me.

20.000 liefdesbrieven

De campagne Lavan Letters riep jongeren, contentmakers, queer personen en bondgenoten op om in de pen te klimmen en liefdesbrieven te sturen naar leden van het parlement. De brieven versterkten de stemmen van de LHBTIQ+ gemeenschap en riepen op tot meer rechten, gelijkheid en wettelijke bescherming.

Bij deze nationale campagne waren 27 organisaties uit verschillende delen van het land betrokken: van LHBTIQ+ studentengroepen en maatschappelijke organisaties tot belangenorganisaties en lokale overheden. Ook onze partner Babaylanes was betrokken bij het initiatief.

De campagne was een groot succes en kreeg de steun van de Filipijnse bevolking, de reguliere media en politici op lokaal en nationaal niveau. In totaal werden meer dan 20.000 brieven verstuurd. Niet alleen uit de Filipijnen, maar ook daarbuiten.

Liefdesbrieven voor gelijkheid in de Filipijnen

Van de Filipijnen tot in Canada

De voorzitter van Mayari, een door jongeren geleide organisatie in Mandaluyong City, vertelt: “De oproep tot het sturen van brieven bereikte zelfs Canada. We zijn blij dat we zo veel mensen bereikt hebben en dat zo veel van hen brieven gestuurd hebben.”

Voor de verschillende LHBTIQ+ studentenorganisaties was de campagne een belangrijk platform om bewustzijn te vergroten op hun universiteiten. Waar het onderwerp voorheen vooral verzet opriep, merkten ze nu oprechte belangstelling onder hun medestudenten.

Steun van wetgevers en senatoren

Aangemoedigd door de campagne kwamen honderden voorstanders en bondgenoten samen in Malolos City om wetgevers en plichtsdragers op te roepen tot het onmiddellijk invoeren van de gelijkheidswet. Meerdere nationale media kwamen hierop af om verslag te doen van de bijeenkomst en campagne.

De campagne had effect: als gevolg van de massale oproep zeiden verschillende lokale wetgevers toe zich in te zetten voor de goedkeuring en invoering van de anti-discriminatiewetgeving in hun regio.

Op 10 december 2023, de Dag van de Mensenrechten, werden de ruim 20.000 liefdesbrieven bezorgd aan de parlementsleden. Twee senatoren spraken daarna hun steun uit voor het aannemen van de wet die de rechten van LHBTIQ+ personen in de Filipijnen beschermt. Op naar de laatste stap en het daadwerkelijk invoeren van de wet!

Foto’s met dank aan onze partner Babaylanes.