Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nancy moest onderduiken omdat ze opkomt voor LHBTIQ+ rechten

Nancy vecht voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap in Mombassa, Kenia. Hier is de meerderheid van de bevolking moslim en wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd. Eind 2022 werd Nancy’s kantoor geplunderd en kwam ze vast te zitten. Ze werd haar huis uitgezet en moest onderduiken. Het Bessy Ferrera Fonds van Hivos bracht haar in veiligheid.

“Ik had nooit gedacht dat ik op deze manier aangevallen zou worden”, vertelt Nancy. “Ik ben opgegroeid in Mombassa en hoewel ik als lesbische vrouw discriminatie ervaarde, accepteerde mijn omgeving mij. Pas toen ik in 2018 Gender Action Empowering Communities oprichtte, veranderde dit. Mijn gemeenschap ging mij zien als iemand die meisjes en vrouwen ronselde voor de LHBTIQ+ gemeenschap.”

Eind 2022 dienden leden van het parlement in Mombassa een motie in om LHBTIQ+ organisaties te verbieden. Dit wakkerde het vuur aan bij de anti-homobeweging. “Er ontstonden opstanden en protesten tegen onze gemeenschap. Leden van de anti-homobeweging verwoestten mijn kantoor. Ze namen alle waardevolle spullen mee, waaronder mijn laptop met belangrijk informatie en data. De politie arresteerde me en ik zat uren in de cel.”

Daarna zette Nancy’s huisbaas haar op straat. “Ik dook onder bij een vriendin die ver weg woont. Daar belandde ik in een depressie en kreeg ik zelfmoordgedachten.”

Leven weer op de rit

Nancy werkte op het moment van de aanval samen met Hivos aan een project voor LHBTIQ+ rechten. “De programmacoördinator hoorde mijn verhaal en zag hoe ik gebukt ging onder de situatie. Zij bracht mij in contact met het Bessy Ferrera Fonds van Hivos, dat directe hulp biedt aan LHBTIQ+ activisten in acute nood.”

Het fonds hielp Nancy haar leven en werk weer op de rit te krijgen. “Ik heb nu een nieuw en veilig huis in een vriendelijke omgeving, ver buiten de gemeenschap. Ook kreeg ik een nieuwe laptop. Dankzij beveiligde software hoef ik niet meer bang te zijn om gehackt te worden. Als het niet veilig is om naar kantoor te gaan, kunnen mijn collega’s en ik nu veilig vanuit huis werken.”

Ook zorgden we dat Nancy therapie kreeg om uit haar depressie te komen. “Dat heeft me enorm geholpen; ik heb mijn glimlach weer terug.”

Anti-LHBTIQ+ sentiment neemt toe in Kenia

In Kenia neemt het anti-LHBTIQ+ sentiment de laatste jaren toe, net als in de rest van Oost-Afrika. Homoseksuele handelingen zijn al verboden en kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf van 5 tot 14 jaar. Ook gaan er steeds meer stemmen op om homoseksualiteit en homopropaganda met levenslang te bestraffen.

Nancy vertelt: “we worden continu gediscrimineerd: we krijgen niet de gezondheidszorg die we nodig hebben, komen niet aan werk en kunnen geen politieke posities bekleden om zo invloed uit te oefenen. We worden gewoon niet gezien als mensen. Blijvende steun is hard nodig zodat we onszelf en ons werk kunnen beschermen. En zodat we kunnen blijven strijden voor een volwaardige plaats in de maatschappij.”

Bessy Ferrera Fonds

Dankzij de financiële steun van onze donateurs kan Hivos wereldwijd LHBTIQ+ activisten in levensbedreigende situaties helpen. Dat doen we met het Bessy Ferrera Fonds: een fonds dat de naam draagt van een moedige trans activist die in 2019 in Honduras werd vermoord.