Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Eveline Schram

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bessy Ferrera Fonds in de bres voor trans vrouwen in Tanzania

Tanzania werd in 2023 opgeschrikt door verschillende anti-genderprotesten. Het gevolg: vervolgingen van queer personen door het hele land. Ook vier trans vrouwen die in de regio Arusha werken voor een LBQ-organisatie werden opgepakt. Met ons Bessy Ferrera Fonds kwamen we in actie toen zij hun leven niet meer zeker waren.

“In Tanzania bestaat geen wet die homoseksualiteit verbiedt”, vertelt Wenty, werkzaam bij de LBQ-organisatie in Arusha. “Toch moeten veel queer personen voor de rechtbank verschijnen omdat zij geen advocaat kunnen betalen. Toen de vier vrouwen werden gearresteerd, heeft het Bessy Ferrera Fonds van Hivos meteen voor een advocaat gezorgd. Die heeft de lokale overheid onder druk gezet om de aanklacht in te trekken. De vrouwen hadden niets gedaan dat tegen de wet ingaat.”

Dat het belangrijk is om de rechtbank te vermijden, ondervond Wenty zelf aan den lijve. “In 2016 werd ik opgepakt voor het ‘promoten van homoseksualiteit’. Dat was het begin van een van de verschrikkelijkste jaren uit mijn leven. Mijn zaak kwam voor de rechtbank en dat bleef niet onopgemerkt; overal stond mijn foto stond in de krant. Ik verloor mijn baan en mijn familie en ik werden bedreigd. Het verwoestte mijn leven, terwijl ik de wet niet had overtreden. Het duurde negen maanden voordat ik onschuldig werd bevonden.”

Een veilige plek

De aanklacht tegen de vier trans vrouwen werd in 2023 ingetrokken, maar daarmee was het leed nog niet voorbij. “Het wakkerde de haat tegen de gemeenschap aan. Hoe kwamen zij aan het geld voor een advocaat? Het voedde ook het verhaal dat Westerse landen de LHBTIQ+ gemeenschap sponsoren om homoseksualiteit te verspreiden in Afrika. De vrouwen werden het mikpunt van geweld, ze werden aangevallen en mishandeld, een onhoudbare situatie. Dankzij het Bessy Ferrera Fonds konden zij verhuizen naar een veilige plek in een andere regio.”

Volgens Wenty is het Bessy Ferrera Fonds het enige fonds dat zo snel hulp biedt. “Bij andere fondsen moet je vaak maanden moet wachten – tijd die er helemaal niet is in zo’n nijpende situatie. Via Hivos was de steun binnen twee weken geregeld. Het had ook niet langer moeten duren; de vrouwen waren in levensgevaar.”

Het Bessy Ferrera Fonds is het enige fonds dat zo snel hulp biedt.

Explosief

Wenty noemt de situatie in Tanzania explosief als het gaat om de LHBTIQ+ beweging. “Amerikaanse fundamentalistische christelijke groepen beïnvloeden onze religieuze leiders en het conservatisme groeit. Net als in veel andere Afrikaanse landen, zoals Ghana, Kenia en Oeganda. Het afgelopen jaar vonden er veel demonstraties plaats. Hordes demonstranten liepen door de straten met grote spandoeken en riepen op om queer personen, met name activisten, aan te geven bij de politie.”

Inmiddels gaan er stemmen op in het parlement om een anti-homowet aan te nemen, net als in Oeganda. “LHBTIQ+ activisten zullen steeds vaker directe hulp nodig hebben. Zodat zij kunnen blijven strijden voor een rechtvaardigere maatschappij.”

Bessy Ferrera Fonds

Dankzij de financiële steun van onze donateurs kan Hivos wereldwijd LHBTIQ+ activisten in levensbedreigende situaties helpen. Dat doen we met het Bessy Ferrera Fonds: een fonds dat de naam draagt van een moedige trans activist die in 2019 in Honduras werd vermoord.